Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Italiaans Windhondje

Italiaans Windhondje

Italiaans Windhondje

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshondje.

Beknopte geschiedenis

Het Italiaanse Windhondje stamt af van kleine windhonden die al in het oude Egypte voorkwamen aan het hof van de Farao’s.Via Laconië (Griekenland), alwaar vele afbeeldingen op vazen en schalen hiervan getuigen, is het ras in Italië beland vanaf de vijfde eeuw voor Christus. De grootste ontwikkeling van het ras vond plaats tijdens de Renaissance, aan het hof van de adel. Niet zelden vindt men het Italiaanse Windhondje afgebeeld op schilderijen van de grootste Italiaanse en buitenlandse meesters.

VroegerNu

Foto: Hondenwereld 1982

Met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-200)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Lange ledematen, vierkant van bouw. Hoewel klein van maat, heeft het alle eigenschappen van een miniatuur windhond, het prototype van verfijning en elegantie. Kan als toonbeeld van bevalligheid en adel beschouwd worden.Alhoewel het Italiaantje voornamelijk als gezelschapsdier gehouden wordt is en blijft het een echte windhond en zit vol energie en is zeer snel.

Huidig uiterlijk

Een sierlijke windhond met alle kenmerken van een echte windhond en een ras dat niet onderhevig is geweest aan extreme veranderingen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, aanhankelijk, dociel.Het Italiaantje is een ZEER levendig ras vol energie en schuwheid is zeker NIET typisch voor het ras.

Huidig gedrag

Mensen moeten weten dat het Italiaantje een echte windhond is en dus ook voldoende beweging nodig heeft wat ook zeer belangrijk is voor de geestelijke gesteldheid van het dier.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, bij het Italiaans Windhondje zijn ziektes niet vermeld. Wel wordt er aandacht gevraagd voor het gebit, ze zijn gevoelig voor tandsteen en het wordt aanbevolen van jongs af aan goed te poetsen, dit voorkomt later veel problemen. Ze worden makkelijk 15 tot 17 jaar. Zeker het eerste jaar moet men voorzichtig zijn met het op en afspringen van hoge objecten omdat er dan botbreuken kunnen ontstaan.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.