Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Shiba

Shiba

Shiba

Oorspronkelijk doel

Van oorsprong een jachthond op veer- en klein wild.

Beknopte geschiedenis

Al van oudsher is de Shiba een inheems Japans ras. Rond het jaar 7000 v. Chr. zouden voorouders van onze huidige Shiba de eerste immigranten naar Japan, de Jomonjin, vergezeld hebben.
“Shiba” betekent “klein”, maar ook “kreupelhout”. De honden zouden dus vernoemd kunnen zijn naar het kreupelhout waarin zij joegen, en wat in de herfst diep rood van kleur is. Shiba’s werden gebruikt bij het jagen op kleine dieren en veerwild. Op 5 mei 1928 besloten Dr. Hirokichi Saito en zijn team tot oprichting van de “NIHONKEN HOZONKAI”(Vereniging tot bescherming van de Japanse hond), ook wel aangeduid als “NIPPO”. In 1934 werd de Shiba in een officiële rasstandaard omschreven, en in 1937 werd de Shiba aangewezen als “natuurlijk monument”. Na de oorlog werden er Shiba’s gehaald vanuit het afgelegen platteland, en er werden fokprogramma’s opgezet. De restanten van de verschillende bloedlijnen werden gecombineerd tot de Shiba het superieure ras werd wat we heden ten dage kennen.

VroegerNu

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-257)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine hond, in balans, met sterk beendergestel en goed ontwikkelde spieren. Veel substantie. De actie is vlug, lichtvoetig.Snel jachthondje, met matige hoekingen. Tijdens snelheid mag staart ontkrullen om niet de efficiëntie bij jacht verloren te laten gaan.

Huidig uiterlijk

Verhoudingen schoft: lichaam 10:11. Breed voorhoofd, goed ontwikkelde wangen, driehoekig donker oog, kleine driehoek oren. Sterke nek. Rechte rug, brede lendenen, diepe borst, matige gebogen ribpartij. Iets opgetrokken buiklijn. Kat voet, matige hoekingen. Hoog aangezette staart in enkelvoudige krul of sikkel gedragen. Reuen 39,5 cm, teven 36,5 cm, ± 1,5 cm. Kleur vacht; rood, sesam, zwart sesam, rood sesam, black and tan.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het temperament is trouw, met scherpe zintuigen en zeer alert.Trouw naar de “jager”, moedig vanwege jacht in groepsverband op zwijn, en snel door vogels in vlucht te kunnen vangen.

Huidig gedrag

De Shiba is een waakse, zelfverzekerde, intelligente hond, trouw naar de baas, maar met een onafhankelijke en dominante aard. Ze zijn attent, hen ontgaat niets, en de jachtdrift is vaak nog sterk aanwezig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk naar mensen, maar kunnen gereserveerd zijn. Het is een hond met een trotse uitstraling en een eigen gebruiksaanwijzing.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt o.a. voor: HD, Patella en oogafwijkingen.

Overig / Aandachtspunten

De lichte kleur ( wit) zonder scherpe aftekening, onderaan kin, borst en buik Urajiro. 2 optionele witte markering mag; witte punt staart en witte sokken tot elleboog of knie.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.