Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
American Hairless Terriër

American Hairless Terriër

American Hairless Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De American Hairless Terrier, het enige haarloze ras dat inheems is in de Verenigde Staten, is een natuurlijk voorkomende nakomeling van de Rat Terrier. Rat Terriers bestaan al sinds het begin van de 18e eeuw, toen ze in Engeland werden ontwikkeld als een van de tientallen terriërrassen die werden gecreëerd om ratten uit te roeien die ziekten droegen en voedselvoorraden in de stad en op het platteland overvielen. Oorspronkelijk “Feists” genoemd als een bewijs van hun pittige temperament, waren deze proto-Rat Terriers wonderbaarlijke rattenvangers. Ze werden tewerkgesteld op boerderijen (waar een woeste boerenerf Feist 2500 ratten op één dag zou hebben gedood) en in de beruchte rattenkuilen, waar toeschouwers wedden op het aantal ratten dat hun favoriete terriër zou kunnen doden. Aan het einde van de 18e eeuw werden Feists naar het Amerikaanse platteland gebracht door Britse mijnwerkers die een nieuw leven zochten. Het was hier dat de Feist werd vastgelegd als een ras door kruisingen met de Smooth Fox Terrier. Er wordt gezegd dat president Theodore Roosevelt, die dol was op zijn Feist genaamd Skip, de naam Rat Terrier heeft bedacht. Snel voorwaards ongeveer 70 jaar, vanaf de tijd van Roosevelt tot 1972. Het was toen, in Trout, Louisiana, dat er iets vreemds gebeurde: een haarloze werd geboren in een nest middelgrote Rat Terriers van normaal behaarde ouders. (Dit is een goede plek om op te merken dat de haarloze pups worden geboren met een geboortevacht die uitvalt als ze enkele weken oud zijn.) Een echtpaar genaamd Edwin en Willie Scott verwierven de haarloze en noemden haar Josephine. Ze werd gefokt en bracht Gypsy voort, een haarloos teefje. Acht jaar later, na het produceren van verschillende nesten behaarde pups, beviel Josephine van een paar haarloze broers en zussen, Jemima en Snoopy. In 1983 werd Snoopy gefokt met zijn zussen en kreeg hij verschillende haarloze nakomelingen. Een nieuw ras, de American Rat Terrier, werd geboren. De Scotts zetten hun fokprogramma voort, hielden een zorgvuldige administratie bij en richtten de eerste club op die zich toelegde op hun nieuwe ras. De American Hairless Terrier Club of America, werd opgericht in 2009; het ras kreeg in 2016 volledige AKC-erkenning.

VroegerNu
Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (AKC)
(nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Amerikaanse Hairless Terriër is een kleine tot middelgrote, soepel gespierde en actieve terriër.
De Amerikaanse Hairless Terriër is er in zowel een haarloze als een behaarde variëteit.
De voorouders van hun ras werden gefokt om te jagen. Het gebrek aan vacht maakt de haarloze variëteit ongeschikt voor de jacht, maar beide variëteiten hebben nog steeds een sterk jachtinstinct. Hun schijnbaar onbeperkte energie helpt hen om uit te blinken in honden evenementen.

Huidig uiterlijk

De American Hairless Terrier is tussen de 12 en 16 inch (ongeveer 30-40 cm) schofthoogte en komt voor in de behaarde als haarloze variant. De haarloze variëteit kan wenkbrauwen en snorharen hebben, terwijl de gecoate een korte, glanzende vacht heeft. De huid van de haarloze is glad en voelt warm aan. Kenmerkend voor beide variëteiten is het brede, wigvormige hoofd. Rechtopstaande, V-vormige oren omlijsten de ronde, expressieve ogen die fonkelen van nieuwsgierigheid.
De American Hairless beweegt met vrolijke tred in zijn gangwerk die een echte terriërhouding aantoont. De haarloze variant is zo hypoallergeen als een hond maar kan zijn. Haarloosheid brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee. Zonnebrand is een punt van zorg en koud weer vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Dit ras is beschermend voor hun mensen en is waaks.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De American Hairless Terrier is een energieke, alerte hond wiens nieuws-gierigheid en intelligentie hem gemakkelijk te trainen maken.Het ras is vol energie, alert, nieuwsgierig en intelligent. Agressiviteit of extreme verlegenheid zijn fouten.

Huidig gedrag

Zie boven.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, zodat monitoring van problemen in Nederland niet plaatsvind. (wel bij de Amerikaanse club)

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • AKC
  • Rasvereniging USA
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.