Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Västgötaspets

Västgötaspets

Västgötaspets

Oorspronkelijk doel

Veedrijver en waakhond.

Beknopte geschiedenis

De Zweedse Vallhund wordt beschouwd een authentiek Zweeds ras te zijn hoewel er nog steeds onzekerheid bestaat evenals zijn verwantschap met het type als de Welsh Corgi. Of de Vikingen brachten Corgi-achtige honden mee terug van de Britse Eilanden naar Zweden of Västgötaspets-achtige honden gingen van Zweden naar Brittannië wat is waar wat niet het zal nooit worden opgelost. Maar recent onderzoek wijst uit dat de Västgötaspets van Zweedse origine is. Ongeacht het ras zijn afkomst, is zijn erkenning toe te schrijven aan Graaf Björn von Rosen. In de vroege jaren 1940 kreeg von Rosen te horen dat dit oude type herdershond nog steeds bestond en onderzoek vond plaats in de provincie West Gotha. Met name in de vlaktes van Vara werden exemplaren van een homogeen type teruggevonden; klein in aantal maar genoeg om met fokken te beginnen. Het rastype was goed vastgelegd zonder verlies van de werkvaardigheid.

VroegerNu

Hondenwereld 1983

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-014)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein, laag op de benen en stoer. Voorkomen en expressie duiden op een waakzame, alerte en energieke hond. Oorspronkelijk werden in Zweden de Västgötaspets gecoupeerd. Sinds eind jaren 90 geldt in Zweden een coupeerverbod. Er worden nu, zoals oorspronkelijk, honden met verschillende staartlengtes of zonder staart geboren.De ‘spets’ is een laagbenige hond. Dit zorgt ervoor dat de hond gemakkelijk een trap van een rebellerend rund kan ontwijken. De Västgötaspets blijkt met vervangende uitdagingen in de praktijk een prima gezinshond te zijn.

Huidig uiterlijk

Deze uit Zweden afkomstige veedrijver en waakhond wordt ook wel ‘heeler’ genoemd. Deze benaming verwijst naar het happen in de hielen van onwelwillende runderen. De ‘spets’ is een laagbenige hond. Dit zorgt ervoor dat de hond gemakkelijk een trap van een rebellerend rund kan ontwijken. De Västgötaspets blijkt met vervangende uitdagingen in de praktijk een prima gezinshond te zijn.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Waakzaam, energiek, onbevreesd en alert.De Västgötaspets is een echte werkhond. Dit verlangt van zowel de fokker als van de eigenaar dat de jonge Västgötaspets goed gesocialiseerd wordt. Besteed hierbij aandacht aan de omgang met kinderen, vreemde mensen en andere honden.

Huidig gedrag

De Västgötaspets heeft voor een relatief kleine hond een groot uithoudingsvermogen. Over het algemeen houdt hij van uren lange wandelingen. Maar naast de fiets lopen, veelvuldig rennen door zwaar zand, trappen lopen en intensieve lichamelijke sporten of acrobatische circustouren zijn extra belastend voor een laagbenige hond. Treibbal, zwemmen, speuren of activiteiten waarbij de hond zijn neus kan gebruiken zijn aanraders.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. Er zijn weinig gezondheidsproblemen bekend maar we adviseren iedereen om zich heel goed te laten informeren. Helaas zijn er net zoals bij alle honden gevallen van voedselintolerantie, HD, epilepsie, hartafwijkingen, voortplantingsproblemen, nare oogafwijkingen of andere vaker voorkomende ziekten mogelijk.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.