Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Foxterriër Draadhaar

Foxterriër Draadhaar

Foxterriër Draadhaar

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor boven en onder de grond op Vos en Das.

Beknopte geschiedenis

De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig, die het werk van de grote drijfhonden kon afmaken. De foxterrier moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer alert en moedig, voornamelijk wit van kleur en met een groot en sterk gebit. Tegenwoordig wordt de foxterrier in ons land vooral gefokt om zijn schoonheid en om de vrolijke en schrandere huishond die hij is. In de ons omringende landen wordt hij gebruikt bij jacht als hondensport. De foxterrier is een natuurhond gebleven en heeft als huishond niets van zijn scherpte en speelsheid verloren. In huis en tuin jaagt hij op alles wat beweegt.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -169)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Actief en levendig, sterk geraamte en kracht in klein bestek. De bouw moet perfecte balans vertonen, in het bijzonder heeft dat betrekking op de verhouding van schedel en voorsnuit, die evenals de hoogte van de schouder en de lengte van het lichaam van boeg tot zitbeen ongeveer gelijk moet zijn. In stand als een goed jachtpaard met korte rug, veel grond beslaand.Voor het werk van de Foxterrier, het uit het hol drijven van de vos of das, was een sterk maar klein postuur gewenst. Snel in de bewegingen. Heel belangrijk waren natuurlijk een sterke voorsnuit en een krachtig gebit(een gebit als een bankschroef!) om de geduchte tegenstander weerstand te bieden. Verder een weerbestendige beharing, die de hond beschermt bij barre omstandigheden in het veld.
Huidig uiterlijk

De bouw van de twee variëteiten is hetzelfde. Het verschilpunt is de vacht. Het haar is glad- of draadharig.
Bij de “Gladhaar” is het haar kort, recht, vlak en sluik, glad, hard, rijkelijk dicht en met ondervacht. De gladhaar is zeer elegant om te zien. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen.
Bij de “Draadhaar” is het haar tamelijk kort, hard, dicht, licht golvend, vast als een kokosmat en met een zachte fijne ondervacht. De benen zijn dicht behaard en kroes. Er is een lange baard. In de showconditie straalt hij kracht en elegantie uit. Niet in de showconditie ziet de draadhaar er wat wolliger en molliger uit. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen en trimmen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk, vrij en zonder angst.Een terriër zonder vrees, die in staat is de vos of das te lijf te gaan. Maar ook vriendelijk en vrij in de handen van de jagers.
Huidig gedrag

Het huidige gedrag hoort hetzelfde te zijn zoals het in de rasstandaard omschreven is. Een vriendelijke en vrije gezinshond, die echter nog steeds in staat is, zonder angst, zijn oorspronkelijke werk te doen. Dat laatste gebeurt ook nog steeds in bijv. Frankrijk en Tsjechië. Dit zijn honden die uitstekend functioneren tijdens de jacht maar ook nog vaak goed scoren op hondententoonstellingen, omdat hun uiterlijk volkomen voldoet aan de rasstandaard.

Gezondheid *1

Afgezien van een jaarlijkse controle is de fox geen goede klant bij de dierenarts. Hij is zeer vitaal en heeft een robuuste gezondheid. Hij heeft scherpe zintuigen. Er zijn geen zwakheden in het ras door extreem fokken.
Erfelijk belast komt hier en daar patella luxatie voor. Om de afwijking zoveel mogelijk terug te dringen moeten volgens het Fokreglement van de N.F.C. fokdieren op de knieën worden goedgekeurd door een specialist. Bij een geconstateerde afwijking mag met deze dieren niet worden gefokt.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.