Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Siberische Husky

Siberische Husky

Siberische Husky

Oorspronkelijk doel

Sledehond.

Beknopte geschiedenis

Siberische Husky’s komen oorspronkelijk uit Siberië en zijn door de eeuwen heen via Alaska (sledehondenwedstrijden) en de Verenigde Staten naar ons toegekomen. Ze werden gebruikt door de Chukchies, een nomadenvolk dat leefde in het uiterste noordoosten van Azië. Door agressieve stammen werden de Chukchies teruggedrongen tot diep in dat onherbergzame deel van Siberië, waar de levensomstandigheden het moeilijkst zijn. Om te overleven moesten ze jagen op het zich snel door de hoge sneeuw verplaatsende wild. En daarvoor hadden ze snelle sledehonden nodig die hard werkten, relatief weinig voer nodig hadden dat ze optimaal wisten te benutten. Ook moesten de honden onder de extreme omstandigheden toch tolerant en vriendelijk naar elkaar en naar de mensen blijven.

VroegerNu

HW 1985

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-270)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Siberische Husky is een middelgrote werkhond, actief en lichtvoetig in de gangen, vrij en elegant in de beweging. Zijn matig compacte en goed behaarde lichaam, rechtop staande oren en rondom gelijk behaarde staart wijzen op zijn noordelijke afkomst. Zijn karakteristieke gangen zijn vloeiend en schijnbaar moeiteloos. Hij verricht zijn oorspronkelijke werk in het harnas (tuig) met grote bekwaamheid, waarbij hij een lichte last met matige snelheid over grote afstanden vervoert.Zijn uiterlijk weerspiegelt de kracht, snelheid en het uithoudingvermogen nodig om de snelle prooi te kunnen volgen in de hoge sneeuw. Hij moest zijn mensen snel genoeg en langdurig vervoeren op een slee naar de prooi.
Daarnaast moest hij zeer sociaal zijn binnen deze leefgemeenschap.
Hoewel ze lichte vrachten kunnen vervoeren, waren het geen grote, sterke vrachthonden zoals bijv. de Alaska Malamute.

Huidig uiterlijk

Hoewel de intentie er zeker was om het ras te fokken naar de standaard van de oorspronkelijke honden werd het ras al snel heel populair in de Verenigde Staten wat het uiterlijk en de werkeigenschappen nadelig beïnvloed hebben. Op dit moment kennen we een showtype (te zwaar en laag gesteld), het gewenste type (middelmatig in alles en normaalbenig) en een racetype (te licht en hooggesteld). De standaard voor het gewenste type is al die jaren nauwelijks veranderd. Naast de bouw zijn alle vachtkleuren en -aftekeningen toegestaan, als ook de oogkleur bruin en (deels) blauw.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
XHet karakteristieke temperament van de Siberische Husky is vriendelijk en zacht, maar ook alert en op de omgeving gericht. Hij heeft niet de bezit beschermende eigenschappen van de waakhond, noch is hij overmatig wantrouwend tegenover vreemden of agressief naar andere honden. Een zekere mate van terughoudendheid en waardigheid mag verwacht worden bij een volwassen hond. Zijn intelligentie, hanteerbaarheid en gewilligheid maken hem tot een aangename kameraad en een bereidwillige werker.XOm zijn mensen tot dienst te zijn moest hij tolerant zijn naar mens en andere honden, werkwillig en volhardend.
Deze werkeigenschappen maakten hem toen en maken hem nu nog steeds tot een fijne en sportieve huisgenoot.

Huidig gedrag

De Siberische Husky is een makkelijke huisgenoot, goed met andere honden samen te houden en hij zal niet overmatig blaffen of waakzaam zijn. Zijn onafhankelijke karakter kan wel eens zorgen voor momenten waarop hij minder gehoorzaam is.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. De vereniging eist dat de fokdieren onderzocht zijn op HD en controleert op ECVO oogonderzoek en epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

Het is zaak het juiste type en de juiste werkeigenschappen te bewaken en is daarom vooral geschikt voor sportieve mensen die er met hem op uitgaan, weer of geen weer.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.