Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler

Oorspronkelijk doel

Het bewaken en drijven van het grote vee en verdediging van de baas en eigendommen.

Beknopte geschiedenis

Van oorsprong het bewaken en het drijven van het grote vee en de verdediging van zijn baas en diens eigendommen. Vanuit de Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam: Rottweiler slagershond. De veehandelaren (slagers) fokten deze honden alleen op prestatie en bruikbaarheid voor het werk. Zo ontstond in de loop van de tijd een uitstekende herders- en veedrijvershond, die ook als trekhond gebruikt werd. Al snel bleek dat de hond voor de opgaven in politiedienst gesteld, bijzonder geschikt was. In het jaar 1910 werd hij dan ook officieel als politiehond erkend.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1900
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 147)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, noch plomp noch licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.Door zijn taak, het beschermen en drijven van groot vee, heeft de Rottweiler een indrukwekkende bouw, licht gestrekt.

Huidig uiterlijk

De Rottweiler is nog steeds een stoer indrukwekkende hond met toch wel type verschil. Ze mogen niet te zwaar worden. Er is ook veel verschil in hoofdtype, je ziet toch wel te korte en te zware hoofden met foutieve belijningen. Hij dient een scherp afgetekende tan aftekening te hebben.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
In wezen vriendelijk en vredelievend, is hij aanhankelijk, gehoorzaam en zeer werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht, zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid maar gelijktijdig rustig op zijn omgeving.Wordt veel gebruikt bij africhtingsport en IGP.
Er zijn veel actieve liefhebbers van dit ras. Je doet hem tekort als je niet met de hond werkt of te weinig beweging geeft.

Huidig gedrag

De Rottweiler is geen hond voor iedereen, hij heeft een consequente opvoeding nodig.
Verplichte controle door rasvereniging van beide ouderdieren op gedrag.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt voor: HD, ED.
Er wordt gecontroleerd op: HD, ED en DNA erfelijke JLPP voor de dekking.

Overig / Aandachtspunten

Te zware lichaamsbouw, sterke rimpels op het hoofd.
Agressie of nervositeit is diskwalificerend.

Bron

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.