Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Porcelaine

Porcelaine

Porcelaine

Oorspronkelijk doel

De honden zijn geschikt voor de jacht op de ree en het haas.

Beknopte geschiedenis

Van oorsprong uit Frankrijk afkomstig. Het is één van de oudste Franse brakken, ook wel bekend als Chien de Franche-Comtè (vernoemd naar de regio). Het ras was in Frankrijk al in de 17e eeuw bekend. Tijdens de Franse revolutie is het ras zo goed als uitgestorven, maar gelukkig heeft met het ras weten te redden. De honden zijn geschikt voor de parforcejacht op de ree en op de haas.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-030)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Zeer nobele, typisch Franse jachthond voor klein wild, waarvan het totaalbeeld, in alle onderdelen, een hoogstaand ras verraad.De lichaamsbouw van deze hond is goed, ze staan voor en achter even hoog op de benen en de staart wordt hoog gedragen. De lange oren hangen naast het hoofd.

Huidig uiterlijk

De honden hebben veel beweging nodig, daarom hebben zij als ze niet gaan jagen ook een kennel nodig met speelweide.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gedrag wordt niet vermeld in de standaard, maar het is een meutehond, die zich in dit gezelschap het prettigst voelt.De honden zijn gewend om in de meute te leven en zijn gek op elkaar, ze willen graag jagen en de Porcelaine is hierdoor geen kinderen gewend.

Huidig gedrag

De honden komen niet vaak in aanraking met kinderen, het zijn echte meutehonden. De Porcelaines zijn trouw, moedig en ze ruiken erg goed, de jacht is voor hen daarom zeer geschikt. Ze leven in grote groepen samen waar ze afhankelijk zijn van elkaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging vermeld geen fokreglement op hun website.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.