Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Beauceron

Beauceron

Beauceron

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver en bewaker van de kudde.

Beknopte geschiedenis

Hond van Beauce, beauceron en roodkous zijn namen die aan het eind van de 19e eeuw ontstaan zijn om de oude Franse herdershonden van de vlakte te benoemen, die van hetzelfde type waren, met het gladde haar aan het hoofd, de stugge en korte vacht en met gecoupeerde oren. Het lichaam had brand -aftekeningen, met name aan de uiteinden van de vier benen, dat ertoe heeft geleid dat de fokkers deze honden in die tijd roodkousen zijn gaan noemen. De meest voorkomende vacht was zwart met brand, maar er waren ook grijze honden of geheel zwarte, zelfs geheel roestbruine. Deze honden werden gefokt en geselecteerd op hun aanleg voor het drijven en bewaken van de schaapskudden.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-044)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De beauceron is een grote hond, rustiek, stevig, krachtig, goed gebouwd en gespierd, maar zonder lomp te zijn. Zie verder hieronder bij huidig uiterlijk.De huidige Beauceron stamt regelrecht af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. De oorsprong ligt in het hoeden en bewaken van de schapen en andere veekuddes.

Huidig uiterlijk

Zoals te zien op beide foto’s is het ras in de loop der tijd niet veel veranderd. Hij is fors gebouwd. Desondanks is hij verrassend lichtvoetig, atletisch en gemakkelijk in zijn beweging. Hij is goed gespierd en heeft stevige botten. Zijn ogen hebben een rustige en verstandige uitdrukking. Hij heeft halfhangende oren die niet meer gecoupeerd worden zoals vroeger. Zijn staart reikt minimaal tot de hak en het onderste gedeelte buigt iets op, de zogenaamde “J”. Aan de achterpoten heeft hij dubbele Hubertusklauwen. Reuen kennen een schofthoogte tussen de 65 en 70 cm en teven zijn 61 tot 68 cm hoog. Het gewicht moet evenredig met de hoogte zijn; wenselijk is een gewicht tussen de 30 en 50 kilo. De toegestane kleuren zijn zwart en arlequin (blue merle) Beide kleuren met tan aftekeningen. Bij de arlequin is een (deels) blauw oog toegestaan.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vrij bij benaderen en zonder vrees. De uitdrukking is vrijmoedig, nooit vals, noch schuw noch onrustig. Het karakter van de beauceron moet braaf en onverschrokken zijn.De oorsprong ligt in het hoeden en bewaken van de schapen en andere veekuddes. De huidige Beauceron beschikt nog steeds over de eigenschappen die daarvoor nodig zijn, maar kan, onder de juiste omstandigheden, ook een geschikte gezinshond zijn.

Huidig gedrag

Het karakter van de Beauceron is braaf, onverschrokken en fijngevoelig met een nadrukkelijke behoefte aan contact met zijn baas. Hij heeft behoefte aan een baas, die met hem werkt, die hem leiding geeft maar die zijn neiging zelfstandig te reageren op situaties waardeert. Een Beauceron opvoeden kan de eerste anderhalf tot twee jaar erg veel tijd en energie kosten. Behandel een Beauceron zorgvuldig en consequent, met een zeer vaste maar nooit harde hand. Het is een “chien rustique”, een plattelandshond en hij heeft behoefte aan een rustige baas. Bij gebrulde bevelen en bruut optreden van zijn eigenaar zal hij in de war raken, zenuwachtig worden en soms zelfs bang en/of agressief. Agressiviteit wordt in rasstandaard uitdrukkelijk als ongewenst beschreven, net als overdreven schuwheid. Helaas komen angst en agressie wel voor binnen het ras. Voor de fokkerij stelt de Beauceron Club Nederland daarom een rasgedragstest verplicht.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: HD, ED en het ECVO oogonderzoek is verplicht, ook is er een controle op doofheid.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.