Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Japanse Spaniel

Japanse Spaniel

Japanse Spaniel

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Volgens oude documenten wordt aangenomen dat de voorouders van de Chin werden aangeboden als een geschenk van de heersers van Korea (tijdens de Silla-dynastie 377-935) aan de Japanse rechtbank in 732. Voor opeenvolgende 100 jaar lijkt er een groot aantal Chins naar Japan te zijn gekomen. Historische gegevens geven ook aan dat gezanten naar China en Noord Korea zijn gestuurd die ook honden terug brachten. Tijdens het bewind van het shogunaat Tsunayoshi Tokugawa
(1680–1709) werd het ras opgevoed in het kasteel van Edo als toy ras.
In 1613 bracht een Britse kapitein, genaamd Searles, een Chin naar Engeland en in 1853 Commodore Perry uit de V.S. bracht er verschillende naar de VS, waarvan er twee werden gepresenteerd aan koningin Victoria van Engeland. Sinds 1868 is de Chin favoriet bij dames van de hogere klassen ls schoothondje is momenteel wijd verspreid als een gezelschapshond.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Hondenwereld 1994
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-206)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine hond met een breed gezicht, bedekt met een overvloedige vacht, met een elegant en gracieus lichaam.Gezelschapshondje.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de Japanse spaniel is vrijwel niet veranderd. Als zij goed gebouwd zijn laten zij een trots en fier gangwerk zien met vlotte gangen en veel drive. Ze mogen nooit steppen. Elegantie is het woord wat dit hondje beschrijft.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Slim, mild en lieflijk.Gezelschapshondje.

Huidig gedrag

Een vriendelijk en zeer lieflijk hondje met een innemende persoonlijkheid. Over het algemeen rustig en open in gedrag.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Ook dit hondje valt op dit moment (medio 7/2021) onder de kortsnuit rassen waarmee niet gefokt wordt.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.