Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
King Charles Spaniel

King Charles Spaniel

King Charles Spaniel

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Heel duidelijk een familielid van de Cavalier King Charles Spaniel, is deze hond in sommige landen bekend als de Engelse Toy Spaniel en heeft zijn naam ontleent aan een hond die een grote favoriet was van koning Charles II was. Toy Spaniels worden al heel lang in Engeland en op het continent en uit Setters tot een steeds kleinere maat gefokt, waardoor het Spaniel type ontstond. In wezen waren het kleine jachthonden, die van rijke bezitters verwend werden en als gezelschapshond bewonderd werden. Haar gelaatsuitdrukking werd bepaald door het te kruisen met Toy honden uit het oosten.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-128)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Elegante, compacte, gedrongen gebouwde hond.Gezelschap en klein, het waren de gezelschap hondjes aan het hof in Engeland.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de vorige eeuw. Edel, compact en kort gebouwd geronde schedel met de ronde ogen geven een verwaande indruk. Samen met de mooie vacht geeft het de King het uiterlijk van veel adel. Er zijn 4 kleuren: Black and Tan, Ruby, Driekleur en Blenheim.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levenslustige gezelschap Spaniel, intelligent, met karakteristieke welving in de schedel. Terughoudend, zachtaardig en aanhankelijk.Zie hierboven.

Huidig gedrag

Vrolijk, intelligent, Toy Spaniel. gereserveerd, (verwaand) vriendelijk en hartelijk..
Sommige King Charles Spaniels houden van zwemmen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: ECVO oogonderzoek, knie problemen, Mitralis Valve Disease (MVD), Syringgomelia.
Er mag niet worden gefokt met dieren die lijden aan: Epilepsie, Syringomelia, MVD.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.