Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Cão Da Castro Laboreiro

Cão Da Castro Laboreiro

Cão Da Castro Laboreiro

Oorspronkelijk doel

Waakhond, verdedigingshond en veedrijver.

Beknopte geschiedenis

Als een van de oudste rassen op het Iberisch schiereiland heeft hij zijn naam te danken van het dorp Castro Laboreiro, dat in de Melgaço gemeente gelegen is, in het uiterste noorden van Portugal en waar hij vandaan komt. Het is een rustiek bergachtig gebied dat zich uitstrekt van de Minho Rivier tot aan de bergen Peneda en Soajo met hoogtes tot 1400 m strekt het zich uit. Het wordt begrensd door de rivieren Minho, Trancoso en Laboreiro Mouro.

VroegerNu

FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-170)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Het ras is van het lichte Mastiff-type. Een krachtige hond van aantrekkelijke morfologie en zeer vaak met indrukwekkende vacht. Hij heeft een ernstige en serieuze uitdrukking en de rustiek van een bergbeklimmer.Functionele hond met een doelmatige bouw en vacht, geschikt voor het klimaat van noord Portugal.
Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een betrouwbare en zachte metgezel voor zijn gezin, hij is essentieel als waakhond van de kudde tegen aanvallen van wolven, die in de herkomstgebied van dit ras nog steeds veelvuldig voorkomen. Door zijn constante waakzaamheid maakt hem tot een ideale bewaker van alle toevertrouwde eigendommen, die hij regelmatig patrouilleert. Van nobele natuur. Zeer behendig en actief, hij kan vijandigheid tonen zonder strijdlustig te zijn. Hij heeft een karakteristieke alarmerende blaf, beginnend met een laag geluid, wat leidt tot een lage toon, neemt toe en eindigt in een hoge aanhoudende toon.Van oudsher een waker en hoeder, maar ook een beschermer, heeft het karakter wat hierbij past en deinst niet terug voor wolven en ander roofwild.
Huidig gedrag

Is dynamisch, dominant en wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Ze zijn achterdochtig en wantrouwig tegenover vreemden. Gedraagt zich zeer beschermend tegenover hun familie, eigendommen en grondgebied. Ze zijn niet geschikt met andere honden of andere huisdieren. Ze zijn loyale, betrouwbare en toegewijde metgezellen en beschermers.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, er vindt geen monitoring plaats op erfelijke ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling de fokdieren te laten controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.