Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Canaan Hond

Canaan Hond

Canaan Hond

Oorspronkelijk doel

Waak- en verdedigingshond.

Beknopte geschiedenis

Oorspronkelijk afkomstig uit Israël. Ontstaan uit halfwilde pariahonden, die in deze omgeving al duizenden jaren voorkwamen en uitermate geschikt waren voor dit klimaat. Na de tweede wereldoorlog gebruikt voor bewaking, speur en patrouillewerk. Werd ook gebruik voor het opsporen van mijnen en blindengeleidehond. In 1966 erkend door de FCI.

VroegerNu

Foto: De Hondenwereld 2001

Foto: De Hondenwereld 2021
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-273)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Van gemiddelde grootte, harmonisch gebouwd, sterk en vierkant, een hond die lijkt op het wildtype. Het verschil tussen de beide geslachten is duidelijk zichtbaar.Zeer oud ras die bijzonder geschikt is voor de sterk wisselende klimatologisch omstandigheden in het land van oorsprong. Geselecteerd uit oerhonden die al eeuwenlang aldaar leefden.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. de oeroude honden van de Bedoeïnen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig, responsief, wantrouwend tegenover vreemden, verdedigingsbereid, maar niet van nature agressief.
Waakzaam niet alleen naar mensen, maar ook tegenover andere dieren. Hij is buitengewoon meegaand voor zijn meester en gemakkelijk te trainen.
Eeuwenlang was dit ras de meetrekkende hond van de inheemse bevolking, bewakingsdrift zit er van nature in en hier dient terdege rekening mee gehouden te worden. Wordt heden ten dage nog gebruikt als militaire bewakingshond. Maar ook door de bevolking als waakhond.

Huidig gedrag

Het is belangrijk deze hond goed te socialiseren, het wantrouwen naar vreemden en onbekende situaties is erg groot. Ook contacten met andere honden is erg belangrijk. Het is geen makkelijk ras zeker geen beginnershond.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras dus vind er geen monitoring plaats van erfelijke ziekten, Het is een ras met weinig gezondheidsproblemen, ze kunnen met gemak 14 jaar oud worden. Het dient aanbeveling om de fokdieren toch te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.