Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kangal Köpek (Anatolische Herdershond)

Kangal Köpek (Anatolische Herdershond)

Kangal Köpek (Anatolische Herdershond)

Oorspronkelijk doel

Herdershond voor het bewaken van de kudden.

Beknopte geschiedenis

Zelfs als elke land zich met de herkomst van hun eigen nationale rassen te bepalen inspant, is het zelden mogelijk om dit precies te bepalen, speciaal voor herdershonden. Dat geldt ook voor de geschiedenis van de Kangal-herdershond. Dit ras is echter diep in de hedendaagse Turkse cultuur ingebed. Het is de hooggewaardeerde “Nationale Hond” van Turkije.
Men kan er gerust van uitgaan dat het uit Centraal-Azië allochtone Turkse bevolking, wiens prioriteit
in het levensonderhoud was, de nomadische vee-industrie, hun sterke waakhonden mee bracht.
Het is een algemeen bekend feit dat in Centraal-Azië honden van verschillende kleuren schapen en geiten beschermden.
Aangenomen wordt dat de oorsprong in het dichtbevolkte gebied van Oost-Turkije ligt en is verwant aan het schapenras dat waarvan bekend is dat ze deze beschermden: Akkaraman-schapen.
Beide lijken in de wijde, omlijst door hoge bergketens, uitgestrekte steppen met een relatief geïsoleerde populatie hetzelfde zwarte masker op een crèmekleurige mantel te dragen. Men zou kunnen spreken van een perfecte camouflage voor beide. De naam van het ras, Kangal, lijkt te komen uit de stad Kangal in de provincie Sivas, waar het ras is ontstaan dankzij zijn uitzonderlijke kwaliteit en de uniformiteit van de exemplaren internationale erkenning kreeg.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar.

FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-331)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Groot, rechtop, sterke bouw; waakhond van het vee met een donker masker. Niet agressief maar een goede bewaker. Kan zich met hoge snelheid bewegen. De Kangal is een hond van het molossoïde type. De constructie is robuust. Het compacte lichaam is bedekt met dik haar van gemiddelde lengte. Het lichaam is rechthoekig.Moet een grote waakhond zijn die het opneemt tegen roofwild tijdens het bewaken van de kudde.
Sterk en onbevreesd.

Huidig uiterlijk

Door het ontstaan in een geïsoleerd gebied vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Standvastig en moedig, niet agressief, van nature zelfstandig van aard, zeer intelligent en gehoorzaam. Trots en zelfverzekerd. Trouw aan de eigenaar, tijdens het werk echter wantrouwend tegenover vreemden.

Huidig gedrag

Geen hond voor een onervaren eigenaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD, echter wordt de controle op ED en ECVO aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.