Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Japanse Spits

Japanse Spits

Japanse Spits

Oorspronkelijk doel

Waak- en gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van de Japanse Spits is naar verluidt de grote witte Duitse Spits die naar Japan werd gebracht rond 1920 via het continent Siberië en noordoostelijk deel van China. Rond 1921 werd het ras voor het eerst tentoongesteld bij een hondenshow in Tokio.
Vervolgens werden in 1925, twee paar witte Spitsen geïmporteerd uit Canada en tot omstreeks 1936 werd er geïmporteerd uit Canada, de VS, Australië en China. Uiteindelijk werden hun nakomelingen gekruist een beter ras te verkrijgen. Na de 2e wereldoorlog werd de rasstandaard samengesteld door de Japanse Kennel Club in 1948, deze is geldig tot op heden.

VroegerNu

Afkomst grote witte Keeshond
(Graaf van Bylandt 1904)

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-262)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Bedekt met overvloedige zuiver witte vacht, met spitse snuit, driehoekige prikoren en bevederde staart gedragen over de rug. De constructie is taai en het geheel goed gebalanceerd, haar harmonieuze schoonheid veroorzaakt de spiritualiteit en waardigheid die eigen zijn aan dit ras en uiting geven aan elegantie.Kleine waak- en gezelschapshond maar is geen schoothond, in gedrag vrolijk en vriendelijk.

Huidig uiterlijk

Op het eerste gezicht heeft de Japanse Spits iets weg van een kleine Keeshond / Samojeed
In totaalbeeld Is hij eleganter en fijner in hoofd dan de Keeshond. Het lichaam is iets gestrekt. De vacht is altijd wit. Zijn mooie fonkelende witte vacht valt meteen op. De vacht is vuilafstotend.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Intelligent, opgewekt en enthousiast. Luidruchtigheid is niet toegestaan.Wordt graag uitgedaagd en houd niet van herhalingen. Houd van kinderen en doet graag samen met de kinderen spelen en kan dus een leuke speelkameraad zijn, maar als hij niet correct wordt behandeld zal hij je altijd mijden.

Huidig gedrag

Actief, heeft veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Kan zeer eigenzinnig zijn, koppig en nieuwsgierig. De hond goed opvoeden is een uitdaging voor de eigenaar.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op Patella Luxatie, er komt ook Epilepsie voor.

Overig / Aandachtspunten

Vacht heeft veel verzorging nodig. Is niet graag alleen en kan blafferig zijn.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.