Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Skye Terriër

Skye Terriër

Skye Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond op Das, Otter, Bunzing en ander ongedierte.

Beknopte geschiedenis

Een van de oudste Schotse rassen. Het was de hond van de aristocraten van Schotland, de grootgrondbezitters. De veel korter gebouwde Cairn Terrier en de Skye zijn ten zeerste aan elkaar verwant. De Cairn werd ook wel short haired Skye genoemd. De zware vacht, lange, lage lichaamsbouw, het krachtige gebit en sterke front gaven het ras de capaciteit onder moeilijke omstandigheden en in zeer zwaar terrein, het werk te doen.
Een van de bekendste Skyes was Greyfriars Bobby, die rond 1858 in Edinburgh op Greyfriars Cemetery als waakhond op het graf van zijn eigenaar woonde totdat hij ook stierf.
Greyfriars Bobby werd op de begraafplaats gevonden, zijn toewijding wordt herdacht op een gedenkplaat op zijn graf.
Hoewel de meeste Skye Terriers rechtopstaande oren hebben er is ook een variëteit die bekend staat als hangoor (drop-ear). De oren hangen dan vlak langs het hoofd.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

HW 1987
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-075)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Lang; twee keer zo lang dan hoog, met haar van goede lengte. Beweegt zich schijnbaar moeiteloos. Kaken, lichaam, voor- en achterhand sterk.Verdelger van ongedierte, boven en onder de grond. Vastberaden, met veel animo, zonder angst.

Huidig uiterlijk

Stijlvolle, elegante en waardige Terrier. Behendig en sterk. Een overvloedige vacht, die recht langs de zijden van het lichaam valt. Weersbestendig en makkelijker te onderhouden dan op het eerste oog lijkt. Zwart, donker- of lichtgrijs, reekleurig, blond met zwarte aftekening aan oren, snuit en staart.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Elegant en waardig. Een “eenmanshond”, wantrouwend tegenover vreemden, maar nooit gemeen.Een hond die in het gevecht zijn mannetje stond, sterk en vastberaden, intelligent genoeg om zelf niet gewond te raken en met een sterk gestel om in elke ruimte vrij te kunnen bewegen.

Huidig gedrag

De Skye heeft een karakter dat begrepen moet worden, Hij is gevoelig maar niet onderworpen en is, als de meeste Terriers, eigenzinnig. Zijn respect, vertrouwen en liefde moeten verdiend worden. Je zou zijn gedrag gereserveerd kunnen noemen. Hij is geen allemansvriend. Wijdt zijn genegenheid aan slechts enkele mensen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: Epilepsie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.