Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Oorspronkelijk doel

Schapendrijver.

Beknopte geschiedenis

De “Stumpy Tail” heeft een lange geschiedenis in Australië en werd zorgvuldig gefokt voor het hoeden van vee in de begin 19e eeuw. Er zijn twee stromingen met betrekking tot de feitelijke
grondlegger van het ras. De eerste versie is een Thomas Simpson Hall; kruiste de Noord-Engelse herdershonden, Smithfields met de inheemse Australische Dingo’s die de eerste Australische veehond creëerden bekend als Hall’s Heeler (circa 1830). De tweede versie een veedrijver genaamd Timmins van Bathurst New South Wales in 1830 gedekt een Smithfields met de Australian Native Dog, de Dingo, de nakomelingen, rode kortstaartige honden stonden bekend als “TIMMINS BITERS”.
De honden waren geweldige werkers, maar bleken te streng op de kudde. Er was nog een kruizing nodig en een gladharige blauwe merle Collie werd geïntroduceerd, hierdoor ontstond een uitstekende allround hond, de voorouder van de huidige Stumpy Tail Cattle Dog.
De Smithfield introduceerde de natuurlijke korte staart, de Dingo de rode kleur en een natuurlijke aanleg van de ruige outback voorwaarden. De blauwe kleur kwam van de blue merle Collie, die ook bekend stonden als Duitse Collies. Over het algemeen werden “Stumpy Tails” gefokt in de uitgestrekte landelijke gebieden van Australië en slechts een klein aantal werden geregistreerd in de stamboeken.
In 2001 werd dit al lang bestaande ras omgedoopt tot de Australiër Stumpy Tail Cattle Dog.

VroegerNu
Geen oude illustratie beschikbaar

Foto: Hondenwereld 12/2001
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-351)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Vierkant van bouw. Gespierd. Genoeg substantie om de indruk te wekken langdurig inspannend werk te kunnen verrichten
Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Alert, waakzaam, gehoorzaam, wantrouwend tegenover vreemden. Moet te allen tijde handelbaar zijn in de showring
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Australian Stumpy Tail Cattle Dog is een relatief gezond ras, er moet gecontroleerd worden op PRA-RCD 4, BAER hoor testen, HD, ED, DNA test voor Hyperuricosuria. Ze worden 12 tot 15 jaar oud.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.