Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Japanse Terriër

Japanse Terriër

Japanse Terriër

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras is ontstaan door kruisingen met de korthaar, in de 17e eeuw vanuit Holland in
Nagasaki introduceerde fox terrier met kleine voorstaande- of lokale honden.
Japanse terriërs werden in havensteden zoals Kobe en Yokohama voornamelijk als schoothondjes gehouden.
De Japanse terriër heeft een levendig en vrolijk karakter. De planmatige fokkerij begon rond 1920, maar het uiteindelijke type werd definitief vastgesteld in 1930.

VoegerNuEr is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-259)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine, elegante en compacte hond met duidelijke belijning. Het haar is met een lengte van 2 mm erg kort.Dit ras is behalve gezelschapshond ook jachthond en kan zelfs apporteren. Het kleine formaat is handige in de stedelijke omgeving waar hij vaak gehouden wordt.

Huidig uiterlijk

De verhouding lichaamslengte tot de schofthoogte is 1: 1. De lengte van de neusrug en de schedel zijn van gelijk.De beharing heeft weinig onderhoud nodig en is zeer kort, dicht, glanzend en zacht. De Japanse terriër heeft een hekel aan kou.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Japanse Terrier is lenig en heeft een levendig karakter.Als gezelschapshond is een vriendelijk maar toch levendig karakter gewenst. Het pittige karakter komt van pas als jachthondje.

Huidig gedrag

Het huidige karakter is vriendelijk, aanhankelijk soms wat jaloers. Omgang met grotere honden kan soms een probleem vormen. Kan goed met kinderen omgaan mits er toezicht is en wederzijds respect.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras zodat monitoring van ziektes en afwijkingen niet plaats vind.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.