Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Posavski Gonic

Posavski Gonic

Posavski Gonic

Oorspronkelijk doel

Lopende hond, speciaal voor de jacht op Haas, Vos en Wildzwijn.

Beknopte geschiedenis

Posavatz, de zweethond uit het Savetal is een oude lopende hond van het type “Illyrische hond met rode kleur en aftekening afstamt. In de kapel op het kerkhof naast het plaatsje Beram (Istrië) is een donkergele hond met hangende oren op het schilderij “The Bow of the Three Kings” uit 1474 afgebeeld. Dit was de eerste afbeelding van de Posavatzbracke.
Dit wordt gevolgd door het 16e-eeuwse altaarstuk “Die Moederschap van de Heilige Maagd Maria” in de Kerk van de Moeder van de engel in Veli Lošinj, waar de voorouders van Posavatzbracke wordt afgebeeld. Er is ook een beschrijving van deze hond in de manuscript van Đakovo bisschop Petar Bakić uit 1719, waar staat dat deze honden al in de 14e eeuw werden gefokt?
Franjo Bertić beschrijft de Posavatzbracke in 1854. De eerste standaard van de Posavatzbracke werd vastgesteld door de F.C.I. en gepubliceerd op 8 april 1955.

VroegerNu

Afb. FCI rasstandaard

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-154)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Sterke brakkenachtige lichaamsbouw, middelgrote hond met harmonieuze bewegingen. De karakteristieke roodgele kleur komt binnen alle schakeringen voor. De witte aftekeningen bevinden zich op het hoofd, de hals, op de voorborst en borst, op de buik, op de onderste delen van de ledematen en aan het uiteinde van de staart. Het verschil in geslacht moet duidelijk ontwikkeld zijn.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Het ras is makkelijk te trainen. Het is een veelzijdige speurhond met een duidelijke en
melodieuze stem, geschikt voor het jacht in alle terreinen. Goedaardig, niet timide of agressief, gepast levendig temperament. Toegewijd aan zijn baas.

Huidig gedrag

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit typerende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogafwijkingen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.