Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Noorse Lundehund

Noorse Lundehund

Noorse Lundehund

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Noorse Lundehund is een oud ras die wordt gebruikt voor de jacht op zeevogels aan de Noorse kust. De naam van dit ras is een combinatie van het Noorse woord “Lunde” (papegaaiduiker) en “Hond”. Het is moeilijk om de ouderdom van dit ras te bepalen, hoewel er beschrijvingen van honden zijn, waaruit blijkt dat ze al 400 jaar geleden gebruikt werden als papagaaiduiker. De Lundehund was belangrijk voor de mensen die aan de Noorse kust woonden.
De unieke anatomie van deze hond met extra functionerende tenen, een nek die zover kan buigen dat hij de rug kan raken. Oren die afgesloten kunnen worden en voorledematen die extreem flexibel zijn, stellen de hond in staat om verticaal loodrecht omhoog te klimmen en in de smalle, kronkelende gangen van de nestelende papegaaiduikers binnen te dringen en de vogels levend eruit te halen.
Tijdens de winter was papegaaiduikervlees een belangrijk bestanddeel in de kust gebieden. Moderne jachtmethoden en ontvolking in de noordelijke kustgebieden hebben geleid tot een afname van het Lundehund bestand.
Toch hebben op Mastad, een verlaten eiland bij Vaeroy, de jachttradities van de mensen en het gebruik van de Lundehunds overeind gehouden. Tussen de wereldoorlogen werden sommige honden door een meneer en mevrouw Christie in Zuid Noorwegen gestuurd en werd ermee gefokt. Tussen de twee wereldoorlogen en direct na de Tweede Wereldoorlog heeft een hondenziekte bijna het gehele Lundehund bestand uit laten sterven, maar in samenwerking met de mensen uit Vaeroy en enkele nieuwe fokkers zijn het erin geslaagd om het ras voor uitsterven te behoeden. Tegenwoordig is de papegaaiduiker een beschermde soort en de honden kunnen niet meer voor hun originele werk worden gebruikt. Maar ze zijn nog steeds heel geliefd en onderdeel van het Noorse culturele erfgoed.

VroegerNu

Geen oude foto beschikbaar

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-265)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Noorse Lundehund is een rechthoekige gebouwde spitshond, klein, lenig, relatief
licht, met een duidelijk geslachtsonderscheid.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Attent, energiek, levendig.

Huidig gedrag

Kwiek, temperamentvol en beweeglijk, zeer aanhankelijk voor de eigenaar, gereserveerd ten opzichte van vreemden.

Gezondheid *1

De Noorse Lundehund is een tamelijk gezond hondenras. Bij dit ras zijn geen gevallen bekend van heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED) en er worden geen oogziektes gemeld. Toch heeft een op de tien Noorse Lundehunden last van ernstige spijsverteringsproblemen. Dit is dan voornamelijk de aandoening Intestinale Lymphangiecstasie (IL), in de volksmond ook wel het lundehundsyndroom genoemd.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.