Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Petit Basset Griffon Vendeen

Petit Basset Griffon Vendeen

Petit Basset Griffon Vendeen

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor bejagen van konijnen.

Beknopte geschiedenis

In 1907 is in Frankrijk de ‘Club du Basset Griffon Vendéen “opgericht. Vanaf het begin waren er twee variëteiten Bassets Griffon Vendéen, een met rechte voorbenen (de huidige Grands) en ook lagere exemplaren met uitdraaiende voorbenen ( de huidige Petits). In 1922 is in Frankrijk besloten voor deze variëteiten de schofthoogte vast te stellen op 34 tot 38 cm. voor de Petit en 38 tot 42 cm. voor de Grand. Van laatstgenoemde Grand werd tevens geëist dat de voorbenen recht moeten zijn.
Jarenlang was er voor de Petit Basset Griffon Vendéen dus dezelfde rasstandaard als de Grand Basset Griffon Vendéen, maar vanaf 1922 is het kleinere formaat in de rasstandaard opgenomen. Aanvankelijk was de jachtkwaliteit niet zo goed, omdat de Petits weliswaar kleiner waren, maar net zo zwaar als een Grand. Basset. Daarom is hiervoor later een aparte rasstandaard opgesteld. Het is niet langer een kleine Basset door enkel de schofthoogte aan te passen. Neen, een echte Petit is een jachthond met goede verhoudingen in afmetingen en gewicht. Natuurlijk is de passie voor de jacht bij de Petit behouden. Een meute Petits won de eerste editie van de Franse bokaal op konijn.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-067)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Kleine, actieve, gespierde jachthond met enigs-zins lang lichaam. Draagt staart trots. Harde, iets lange vacht. Expressief hoofd, oren niet lang en goed naar binnen gedraaid, bedekt zijn met lang haar, aangezet onder het niveau van de ooglijn.Is rustig van aard, verdraagzaam, zelfstandig en zeer sociaal in de omgang met kinderen en andere dieren. Is gesteld op gezelschap/ zijn gezin, terug te voeren op oorspronkelijk gebruik als meutehond.

Huidig uiterlijk

Het lichaam is rechthoekig. Staart is hoog aangezet en wordt in sabelvorm gedragen. Diepe lange borstpartij. De benen zijn recht met goed gesloten tenen. Licht gewelfde schedel. voorsnuit heeft een vierkant uiteinde. Oren smal en worden hangend gedragen, reiken net niet tot uiteinde van de neus.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gepassioneerd jager, moedig, schuwt de struiken en het water niet. Volgzaam, maar een grote ‘will to please ‘ en zeer gepassioneerd.Het betreft een echte zelfstandige (meute)jacht-hond die zijn neus achterna gaat. Uw perceel omheinen is beslist nodig. Groot uithoudings-vermogen wat lange wandelingen vereist.

Huidig gedrag

Vrolijk en opgewekt, beweeglijk en levendig. Van aard zeer sociaal en gevoelig voor stemmingen. Aanhankelijk en eigenzinnig. Gaat goed om met kinderen, soortgenoten, katten en konijnen. Wordt het te druk voor de hond dan trekt deze zich terug.

Gezondheid *1

Griffon Vendéen zijn relatief gezonde rassen. Een van de pijlers waarop de gezondheid rust is selectie van goede fokdieren. In Frankrijk, maar ook in Scandinavië, waar men ze nog veel voor de jacht gebruikt vindt de selectie plaats op basis van jachtkwaliteiten in combinatie met gewenste geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Bij veel clubs toetsen de verenigingsleden de gezondheid permanent.

Overig / Aandachtspunten

Soms overbouwd. Oren soms te lang. Beenwerk is soms te licht en de voorbenen te gedraaid, waarbij elleboog onvoldoende aansluit. Ook is bij een aantal het borstbeen te kort. Vacht is soms te zacht.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.