Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Duitse Staande Langhaar

Duitse Staande Langhaar

Duitse Staande Langhaar

Oorspronkelijk doel

Veelzijdige Jachtgebruikshond. Overeenkomstig het doel, ‘het functioneren als veelzijdige jachthond’, moet de Duitse Staande Langhaar over alle vereiste aanleg beschikken en als zodanig in de praktijk, zowel vóór als na het schot, voor alle taken in het veld, water en bos, bruikbaar zijn.

Beknopte geschiedenis

In de langharige jachthond is het bloed van de Vogel-, Havik-, Waterhonden en Brakken verenigd en daarmee de aanleg voor grote veelzijdigheid voorhanden. Vanaf het jaar 1879 wordt het ras zuiver gefokt en worden de wezenlijke raskenmerken vastgelegd. In 1897 stelde Baron von Schorlemer de eerste raspunten samen voor de Duitse Staande Langhaar (DSL) en legde daarmee de basis voor de huidige raszuivere fokkerij.

VroegerNu


Graaf van Bylandt 1904


Foto’s: Alice van Kempen

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-117)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Krachtig, gespierd, diepe borstkas, vloeiende belijning. Bij kleinere honden moet veel substantie worden geëist. Al te zware en daarbij trage honden zijn niet gewenst.Veelzijdige jachtgebruikshond, in Duitsland gefokt in verschillende terreinen, waardoor er wel verschil in lichaam is, Er zijn de wat

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd de laatste 100 jaar, De oorspronkelijke bloedlijnen zijn door elkaar gefokt, waardoor er uiterlijk wel verschillen zijn in kleur en bouw, maar allemaal passend binnen de rasstandaard.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Evenwichtig, rustig, ingehouden temperament, goedaardig, makkelijk te hanteren.Geliefd onder jagers vanwege zijn evenwichtige gedrag en werklust.

Huidig gedrag

De Duitse Staande Langhaar is een energieke hond. De oorsprong van het ras en de verschillende beschrijvingen van zijn jachtkwaliteiten verraden al wat je van een Langhaar kunt verwachten.
In het werken voor het schot moet de Langhaar zelfstandig werken en initiatief te tonen. Bij het apporteren is het belangrijk dat de hond goed trainbaar is en onder controle van de voorjager blijft. Een initiatiefrijke hond, met voldoende hardheid om niet te snel van zijn stuk te raken maar zacht genoeg om handelbaar te zijn.
De Duitse Staande Langhaar is niet per definitie geschikt voor iedereen. De hond heeft uitdaging, training en voldoende beweging nodig. Wanneer aan die voorwaarden wordt voldaan is het ook een heerlijke huishond.

Gezondheid *1

De Duitse Staande Langhaar is in het algemeen een gezond ras, voor een jachthond zijn gezondheid en functionaliteit van groot belang. Dat neemt niet weg dat alle ziektes en afwijkingen die bij honden kunnen voorkomen incidenteel ook bij een Duitse Staande Langhaar kunnen voorkomen. De rasvereniging controleert op HD, ED en oogonderzoeken.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.