Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Ciobanesc Românesc Mioritic

Ciobanesc Românesc Mioritic

Ciobanesc Românesc Mioritic

Oorspronkelijk doel

Waakhond.

Beknopte geschiedenis

De Romanian Mioritic herdershond werd geselecteerd uit een natuurlijk ras van de Karpaten, met als voornaamste nuttig zijn. Dit ras heeft er veel liefhebbers in Roemenië vanwege zijn krachtige uitstraling. De rasstandaard is opgesteld door de Roemeense Kennel Club in 1981.
De Technische Commissie van de R.K.C. heeft de rasstandaard herzien en aangepast om op
29-3-2002 te voldoen aan het F.C.I-model in Jeruzalem.

HoofdNu

Foto: Marieke de Wolde

Foto: Marieke de Wolde
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-349)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een grote hond maar nooit zwaar; krachtig en spectaculair. De vacht is lang en goed behaard op het hoofd, het lichaam en de ledematen. Reuen zijn groter en sterker dan teven met duidelijk geslachtsonderscheid.
Huidig uiterlijk

Het lichaam is langer dan de schofthoogte (ideale verhouding is 11: 10). De diepte van de borst zou ongeveer de helft van de schofthoogte moeten zijn. De snuit is iets korter dan de schedel.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een rustige en stabiele hond. Een goede herdershond, zeer moedig en efficiënte vechter tegen roofdieren (beer, wolf, lynx). Op hun hoede voor vreemden.
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras zodat er geen monitoring plaatsvind van ziektes en gebreken, het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.