Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua

Oorspronkelijk doel

Oorspronkelijk als voedsel en offer bij begrafenissen en crematies ter begeleiding van de overledenen naar het hiernamaals.

Beknopte geschiedenis

Afkomstig uit Mexico. Het is een zeer oud ras. Al afgebeeld en verbeeld op potten en als kleifiguren uit de tempels van de Azteken en Tolteken. Waren toen wel groter dan we ze nu kennen, eerder het formaat van de kleinste Xoloitzcuintle. Eerste naam was Techihi wat klein en vet betekend!
Door rijke Amerikanen bekendheid en de huidige naam gekregen.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Hondenwereld
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-218)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine, compacte hond met appelvormig hoofd en draagt middellange staart zeer hoog.Klein, vroeger erkenden men twee type:
Het herten- en coby-type. De eerste was eleganter, langere in voorsnuit en fijner van bot.

Huidig uiterlijk

Hoewel in extremere uitvoering heeft het coby-type het uiteindelijk gewonnen. Al komt het hertentype nog wel voor met name in Amerika (zonder stamboom, de zogenaamde Taco-Bell Chihuahua)

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Snel, alert, intelligent en levendig. Zeer moedig.Eigenwijs, en vrolijk. Te slim en moedig voor zijn formaat wat hem fataal kan worden.

Huidig gedrag

Eigenwijs, moedig, slim en vrolijk. Door zijn formaat zien teveel mensen wangedrag door de vingers. Men ziet steeds vaker angstige en onzekere honden die helaas ook voor de fokkerij worden ingezet. Door zijn zelfoverschatting brengt hij zich gemakkelijk in gevaar. Agressie is nooit acceptabel!!!! In wezen sportief maar hoeft niet dagelijks uren te wandelen (mag wel). Vanwege zijn formaat en pittige karakter niet altijd even ideaal voor kinderen. Heeft een consequente opvoeding nodig kan veel leren maar heeft niet altijd de wil. Zoekt u een accessoir voor in de handtas? Dan moet u hier niet aan beginnen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert hierop, er komt o.a. voor: Patella luxatie, Portosystemische shunt, hydrocephalus, open fontanel, verlies gebitselementen, natte ogen.

Overig / Aandachtspunten

Te korte voorsnuit. Kromme voorbenen. Gebrek aan hoekingen voor en achter. Natte ogen, veel te lang lichaam, kortbenigheid.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners en literatuur over het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.