Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Kuvasz

Kuvasz

Kuvasz

Oorspronkelijk doel

Waakhond uit Hongarije.

Beknopte geschiedenis

De Kuvasz is een eeuwen oud gevestigd Hongaars herdershondenras. Er wordt geschreven dat zijn voorouders naar het Karpatische stroomgebied zijn gekomen tijdens de verovering van de Magyaren. Deze honden waren nodig om hun vee te bewaken en verdedigen tegen roofdieren en dieven. Vanwege het jachtinstinct was het de voorkeur als jachthond van Koning Matthias Corvinus maar ook had hij de functie van lijfwacht op zijn hof. Sinds het afnemen van de veestapel wordt hij steeds minder gebruikt voor zijn eigenlijke werk en heeft hij zich gevestigd in dorpen en later zelfs in steden.

VroegerNu

Foto: C. van Kessel 1953

Foto: C. van Kessel
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-054)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De honden van dit ras zijn sterk en groot en dragen een dichte golvende, witte vacht. Hun innemende uiterlijk straalt adel en kracht uit. De individuele lichaamsonderdelen passen in harmonie bij elkaar, de ledematen zijn nog te kort noch te lang. Het bone is sterk maar niet grof. De sterke spieren zijn droog, de gewrichten zijn duidelijk afgetekend. Van de zijkant gezien vormt het lichaam, een liggende rechthoek, bijna vierkant. Goed gespierd en sterk gebouwd straalt hij een energiek temperament en veel beweeglijkheid uit. Zijn voorkomen belichaamt een onvermoeibaar werkvermogen.De Kuvasz is een onopvallende verschijning en vanwege zijn vachtkleur tussen de schapen en valt hij dan ook niet echt op en was hierdoor ook de perfecte beschermer voor de kuddes.

Huidig uiterlijk

De homogeniteit van de Kuvasz is duidelijk verbeterd ten opzichte van vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Kuvasz is moedig en onverschrokken. Hij verdedigt de mensen en hun eigendommen die hem zijn toevertrouwd, zelfs met zijn leven. Hij is zelfverzekerd en mag zelfs agressief worden als hij mishandeld wordt. Hij is eerlijk, betrouwbaar en houdt van zijn baas en omgeving. Hij heeft behoefte aan veel beweging en moet bezig gehouden worden. Hij is niet veeleisend. Zijn onderhoud is gemakkelijk en hij kan tegen zware weersomstandigheden. Hij waardeert iedere zorg en genegenheid die hem gegeven wordt.Vanwege zijn zelfstandigheid, gereserveerdheid, temperament en eigenzinnigheid is hij een perfecte bewaker en begeleider.

Huidig gedrag

De Kuvasz is moedig, niet zenuwachtig en zeer gehecht aan zijn huisgezin. Hij zal zijn omgeving beschermen tegen ongewenste indringers, zonder nodeloos agressief te zijn. Voor die bewaking heeft hij geen commando’s nodig, de hond is mans genoeg indringers zelfstandig tot staan te brengen. Het zelfstandige kan wel eens leiden tot problemen. Kortom, de Kuvasz is een eigengereide, meestal tamelijk dominante hond. Gedrags- en gehoorzaamheidstrainingen zijn, zolang de hond er plezier in heeft, zinvol, maar zal niet altijd direct gehoorzamen. Toch is de Kuvasz op zich een zeer aanhankelijke en tolerante hond naar zijn roedelgenoten c.q. gezin. Zijn opvoeding dient gebaseerd te zijn op geestelijk en zeker niet op lichamelijk overwicht. Fysiek geweld als opvoedende maatregel heeft bij een Kuvasz een averechts effect. Hij heeft een rechtvaardige, evenwichtige en consequente baas nodig die het nodige geduld kan opbrengen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er komt bij de Kuvasz in geringe mate HD voor en sinds enige jaren is er een DNA test beschikbaar voor gPRA (prcd-PRA).

Overig / Aandachtspunten

Een Kuvasz heeft ruimte nodig. Derhalve is hij dan ook niet geschikt om onder andere gehouden te worden in dichtbevolkte gebieden zoals bijvoorbeeld in de stad. Indien een Kuvasz veel binnen gehouden wordt dient met rekening te houden met regelmatig haren in huis.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.