Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Perro De Pastor Mallorquin (Ca de Bestiar)

Perro De Pastor Mallorquin (Ca de Bestiar)

Perro De Pastor Mallorquin (Ca de Bestiar)

Oorspronkelijk doel

Veedrijver, waak en verdedigingshond.

Beknopte geschiedenis

Perro De Pastor Mallorquin betekend: Herdershond van Mallorca. Herkomst vrij onbekend maar hij werd in de 16e eeuw al genoemd in de geschiedenis boekjes.
Wordt in zijn herkomst gebied gebruikt en gewaardeerd door boeren en herders om zijn kracht en moed. In de jaren 70 van de vorige eeuw hebben enkele liefhebbers dit ras gered door zuivere fok.
Er is veel variatie in dit ras in uiterlijk, vooral vacht en maat.

VroegerNu


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-249)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond van licht convex profiel, groot maar zonder overdrijving, en middelzwaar gewicht. Hij is volledig zwart of zwart met witte borstaftekening, goed geproportioneerd, rustiek, sterk, gespierd, robuust en wendbaar. Er zijn twee soorten haar:
• Korthaar, meest voorkomende variëteit, en
• Lang haar.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hond van grote adel. Hij erkent slechts één baas en laat terughoudend toe dat vreemden hem benaderen; intelligent, volgzaam, aanhankelijk; in de jeugd extreem verlegen en gereserveerd, het bereiken van zijn emotionele uitbarstingen zijn van ongekende proporties; zijn baas is hij trouw tot in de dood; zijn expressie onthult wat hij denkt; hij is moedig en strijdlustig.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging in Nederland van dit ras waardoor er geen monitoring plaats vind van ziekten en gebreken. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.