Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Hokkaido

Hokkaido

Hokkaido

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Het ras is ontstaan uit middelgrote Japanse honden die migranten van Honshu (het hoofdeiland van Japan) vergezelden naar Hokkaido, tijdens het Kamakura-tijdperk (omstreeks 1140) toen zich volksverhuizingen voordeden tussen Hokkaido en het Tohoku-district. In 1937 beschermd als cultureel erfgoed en het kreeg de naam van het gebied. Oorspronkelijke naam is Hokkaido-Ken. Het werd ook genoemd Ainu Ken, Ainu Dog (Ainu stam 1000 BC) Dō-ken, Seta. De Ainu (voormalige inwoners van Hokkaido) fokten de honden voor het bejagen van beer, wildzwijn en hert. Hokkaido is bestand tegen strenge winterse omstandigheden.

VroegerNu

Foto: Nippon Inu

Foto: Nippon Inu
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-261)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgrote hond met goed geslachts-onderscheid, goed uitgebalanceerd, stevig gebouwd en met goed ‘bone’. Spieren taai en droog.Voor de jacht op beer, wildzwijn en hert is moed, zelfverzekerdheid, waakzaamheid en een uitstekend uithoudingsvermogen nodig. In het klimaat waar het moest werken is een goede vacht essentieel.

Huidig uiterlijk

De Hokkaido is middelgroot en krachtig gebouwd. Heeft een langere, dikkere vacht dan de andere Japanse rassen en een bredere borst en kleinere oren. Als alle Nihon Ken, heeft het een dubbele vacht, bestaande uit beschermend, grof dekhaar en een fijne, dikke ondervacht. De dikke staart is hoog aangezet, met een krul of als een sikkel over de rug gedragen. Kleuren zijn: wit, rood, zwart, black&tan, gestroomd, sesam.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hond met opmerkelijk uithoudingsvermogen, met waardigheid en naïef gevoel. Temperament: trouw, volgzaam, aanhankelijk, zeer alert en brutaal. Heeft ook een goed richtingsgevoel.Blinkt uit in taken die worden opgedragen. Kan op zijn hoede zijn voor vreemden en zijn familie beschermen. Zeer consequente opvoeding is een vereiste.

Huidig gedrag

De Hokkaido is in het algemeen zeer actief. Zeer geschikt voor een actief gezin dat graag buiten zijn tijd doorbrengt met wandelen, fietsen, joggen en/of kamperen. Zoals bij elk werkend ras, is het vereist het een “taak” te geven. Hokkaido blinkt uit in prestatie-evenementen zoals behendigheid en ‘flyball ‘. Zonder de juiste fysieke en mentale stimulans kan de Hokkaido zich thuis gauw gaan vervelen, angstig of hyperactief worden. Een hekwerk om je perceel van 1,80 meter hoogte is nodig, want het zijn goede springers.
Met consequente opvoeding en training is het een zeer loyale en toegewijde metgezel.

Gezondheid *1

De Hokkaido is in het algemeen gezond en de levensverwachting is 12 tot15 jaar. Zoals bij ieder levend wezen komen er bij het ras ziektes/afwijkingen voor, Dit zijn: CEA (1/3 lijder, 2/3 drager in Japan), HD, patella luxatie, hartruis, pica (eten vreemde dingen), idiopathische epilepsie, psychogene polydipsie (diabetes insipidus). Fokdieren worden gecontroleerd op ECVO oogafwijkingen, HD, Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Diskwalificerende punten:

  • Agressief of zeer schuw
  • Duidelijk getoonde lichamelijke of gedragsafwijkingen
  • Extreme Boven- of Ondervoorbeet
  • Geen prikoor
  • Hangende staart of Korte staart

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.