Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Parson Russel Terriër

Parson Russel Terriër

Parson Russel Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond speciaal voor de vossenjacht.

Beknopte geschiedenis

Jarenlang bestond er grote controverse in de gelederen van de terriërliefhebbers over een type terriër dat enigszins vaag “de Jack Russell” wordt genoemd. De Kennel Club ontving aanvragen van een aanzienlijk aantal aanhangers van een soort Fox Terriers, gefokt door een jagende Victoriaanse dominee, Parson John Russell. Uiteindelijk werd deze robuuste en degelijke type terriër erkend en kreeg hij de rasnaam “Parson Russell Terrier”.

VroegerNu

HW 1996

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-339)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Degelijk, actief en lenig, zonder overdrijving. Gebouwd voor weerstand en uithoudingsvermogen, totaalbeeld van harmonie en flexibiliteit. Eervolle littekens, door het werk verkregen, zijn toegestaan.
Elk onderdeel van het uiterlijk van de Parson Russell Terrier is gebaseerd op doelmatigheid.
De Parson was en is nog steeds gefokt als werkhond. Niets aan het uiterlijk van dit ras is overbodig of overdreven.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de Parson is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Nog steeds worden bij keuringen de noodzakelijke uiterlijke kenmerken, die nodig zijn voor het werk van de hond, zwaar meegewogen. Denk daarbij aan een weerbestendige vacht, een niet te zware borstkas (omspanbaar met beide handen). Een bouw die het mogelijk maakt dat de hond met de paarden mee kan lopen tijdens de jacht op de vos.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Oorspronkelijk een terriër gefokt om op de vos te jagen. Een zelfverzekerde, energieke en vrolijke hond, die het vermogen en de bouw heeft om in holen ondergronds te gaan. Moedig en vriendelijk.Het gewenste gedrag van de Parson Russell Terrier heeft ook alles maken met het gebruiksdoel van de hond. Hoewel het ras fel kan zijn op wild, met name de vos, is een sociaal karakter gewenst i.v.m. hanteerbaarheid in de meute, ook met andere rassen zoals de Foxhound, die gelijktijdig in een jagende groep actief zijn.

Huidig gedrag

Het gewenste gedrag is nog steeds het gedrag uit de rasstandaard. Een pittige maar sociale terriër ! Een tiental jaar geleden kwam er nog wel eens wat al te fel gedrag, ook tegen soortgenoten voor. De huidige door de rasvereniging erkend fokkers letten daar op, hoewel enige jachtpassie wel behouden moet worden. Het gevolg is een actieve en sportieve gezinshond.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. De rasvereniging stelt verplichte gezondheidsonderzoeken voor fokdieren; Erfelijke oogaandoeningen(ECVO onderzoek), Patella Luxatie, DNA test voor Ataxia en Doofheidsonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.