Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Sarplaninac

Sarplaninac

Sarplaninac

Oorspronkelijk doel

Waakhond voor de kuddes.

Beknopte geschiedenis

Sinds mensenheugenis werd de Joegoslavische herdershond Sarplaninac gefokt in de zuidoostelijke berggebieden van Joegoslavië. Zijn naam van het Sarplanian-gebergte, waar hij ook het meest voorkomt. Tegenwoordig wordt de Sarplaninac door het hele land gefokt. Het ras is sinds 1939 geregistreerd met nr. 41 onder de naam “Illirski Ovcar” (Yllyrian Shepherd Dog) geregistreerd bij de FCI. in 1957 de Algemene Vergadering van de FCI heeft een motie aangenomen voor de rasnaam:
Deze werd veranderd in Joegoslavische herdershond Sarplaninac.
De oorsprong van het ras is nog steeds een punt van discussie. Waarschijnlijk kwam het vanuit Azië naar Europa in de nasleep van prehistorische massa-immigratie. Het oorspronkelijke type van het ras bestaat alleen nog in de gebieden van het land waar intensieve veeteelt wordt beoefend en waar deze hond nog steeds zijn oorspronkelijke rol als waakhond behoudt en beschermer kan uitvoeren van kuddes tegen roofdieren.

VroegerNu
Geen oude foto beschikbaar
Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-041)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Sarplaninac is een krachtige, goed geproportioneerde hond met veel bone en veel groter dan de doorsnee hond. Hij heeft een dicht, lang, nogal harde beharing, waardoor zijn lichaamsbouw er gedrongen uitziet.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij heeft een krachtig gestel, evenwichtig van aard, goed karakter, is betrouwbaar, waakzaam maar niet bijterig. Hij is onomkoopbaar en toegewijd aan zijn baas.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging is bezig met het gezondheidsbeleid. Het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.