Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Segugio Italiano korthaar

Segugio Italiano korthaar

Segugio Italiano korthaar

Oorspronkelijk doel

Jachthond speciaal voor haas en wildzwijn.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van de Italiaanse lopende hond gaat terug tot in de oudheid. Deze honden zijn waarschijnlijk de afstammelingen van primitieve honden die in het oude Egypte voor het volgen van het wild werden ingezet. Later ze werden ze door Fenicische kooplieden aan de oevers van de
Mediterraan en geïntroduceerd in Italië. Talrijke, onder verschillende Egyptische farao-dynastieën ontstane tekeningen bewijzen het bestaan van honden in het oude Egypte die erg leken op het huidige type Segugio. Vooral opmerkelijk is de aanwezigheid van hangende oren, een onmiskenbaar teken van geavanceerde domesticatie. Men kan daarom aannemen dat deze oude, voor het volgen van spel gebruikte hond, naar Italië kwam en daar het ontstaan van de hedendaagse Segugio heeft ingeluid, zijn algemene anatomische eigenschappen zijn door de eeuwen heen praktisch onveranderd gebleven. Honden van hetzelfde type en formaat als de huidige Segugio staan naast de standbeeld van de “Jagende Diana” in het Museum van Napels en de “Boogschietende Diana”
in het Vaticaans museum. Tenslotte is in het kasteel van Borso d’Este (1600) een schilderij waarop het ideale type van de hedendaagse Segugio is weergegeven.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

Afb. FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-337)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Hond van gemiddelde verhoudingen, waarvan het lichaam in een vierkant kan worden geplaatst; van krachtige lichaamsbouw, harmonieuze proporties, uitgerust met goed ontwikkelde botstructuur, zonder het geringste spoor van vet. Gestrekt hoofd met divergerende belijning van schedel en snuit; Kortharig.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Lopende die zich goed aanpast aan een grote verscheidenheid van terreinen; robuust en snel, hij is erg ijverig, of hij nou alleen of in een meute werkt; van constant temperament, weinig opdringerig van karakter; hij heeft een zachte expressie en een melodieuze, zeer aangename stem.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is een rasvereniging van dit ras, maar over erfelijke gebreken en ziekten is niets vermeld. Het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.