Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Leeuwhondje

Leeuwhondje

Leeuwhondje

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

In de kathedraal van Amiens, de waarvan de constructie dateert uit de XIII ° eeuw, ziet men in steen gehouwen, twee Leeuwhondjes die perfect het ras vertegenwoordigen. In de vijftiende eeuw werd zijn kenmerkende silhouet vaak afgebeeld in wandtapijten. Het ras werd gekoesterd door de dames van het hof van Bourgondië. Het was vooral in de 17e eeuw dat het ras was afgebeeld in oude meesterwerken. Buffon beschrijft het heel precies in zijn “Histoire Naturelle”, met de nadruk op de zeldzaamheid ervan. In dezelfde periode de Zweedse natuuronderzoeker Linné noemt het ook. Het Leeuwhondje werd ooit “Bichon Little Lion Dog” genoemd. De Franse rasvereniging was opgericht op 18 november 1947.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-233)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een kleine intelligente hond met een levendige en alerte uitdrukking. In totaalbeeld robuust met goede bone – kort en goed geproportioneerd lichaam – hoofd hoog gedragen – uitgesproken opgetrokken onderbelijning. De beweging is trots en vastberaden, geaccentueerd door de zwevende leeuwachtige manen, de korter behaarde gebieden moeten volledig natuurlijk zijn en in geen geval mogen ze worden gemodelleerd. De manentooi is verplicht in de showring.Het Leeuwhondje is een fervent volger, mits goed gesocialiseerd en opgevoed. Hij is geschikt om overal mee naartoe te gaan, mede door zijn bouw. Hij kan behoorlijk eigenwijs zijn en zal problemen zelf op te lossen. Het is een uitstekende, zelfverzekerde familiehond.

Huidig uiterlijk

Het ras heeft een breed hoofd, een korte snuit met een donkere neus en donkere matig grote, ronde, expressieve ogen. Het lichaam is ietsje langer dan hoog, met goede botmassa. De staart wordt in beweging over de rug gedragen De bouw van een Leeuwhondje is die van een normale hond, matig en zonder enige overdrijving. De algemene indruk is een elegante, harmonieuze en functionele hond. De vacht is lang en golvend, maar ook niet geheel glad waardoor er een verkeerde indruk zou ontstaan van deze robuuste en sportieve hond. Alle kleuren zijn toegestaan. Hij wordt geschoren als een leeuw.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Zeer aanhankelijk en gehoorzaam aan zijn baas, attent en ontvankelijk, op onder alle omstandig-heden op hun gemak; in staat om op commando kalm en discreet te zijn. Zijn openhartige en tedere blik probeert te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.Zie boven.

Huidig gedrag

Van nature zijn het hele sociale honden. Ze kunnen het dan ook erg goed vinden met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Let er wel op dat uw kinderen de hond met respect behandelen. Het aanpassingsvermogen is groot. Ze maken graag deel uit van het gezin.
Hij heeft er geen enkele moeite mee om lange wandelingen te maken. In huis zijn ze rustig.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op ECVO oogonderzoek en Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.