Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco

Oorspronkelijk doel

Veedrijver.

Beknopte geschiedenis

De Bergamasco is een van origine Italiaans ras. Hij kent slechts een klein verspreidingsgebied dat zich hoofdzakelijk bevindt in de Noord-Italiaanse Alpen rondom de stad Bergamo . In vroegere tijden vergezelden deze honden de kuddes schapen die in het voorjaar vanuit Italië naar de Zuid-Zwitserse alpenweiden trokken. Daar overzomerden zij en trokken in de herfst weer terug naar Italië. Toen de schapentrek verdween vond dit ras zijn bescheiden werk bij de koeien. Nog steeds worden zij daar op kleine schaal voor gebruikt in zowel Italië als Zwitserland.

VroegerNu


Er is geen oude foto ter beschikking,
we houden ons aanbevolen.

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-194)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Bergamasco is een middelgrote herdershond met een rustiek uiterlijk met een overvloedige vacht die alle delen van het lichaam bedekt; krachtig geconstrueerd maar zeer goed geproportioneerd. Het totaalbeeld is die van een hond van gemiddelde proporties, het lichaam is vierkant van vorm, met goed uitgebalanceerde verhoudingen tot de grootte en de belijningen van het hoofd en het lichaam.Het doel vroeger en nu was het drijven van vee, onder alle weersomstandigheden daarom is de vacht zeer kenmerkend voor dit ras, want de vacht bestaat uit vele viltstrengen, die fungeren als een beschermende mantel. Het verviltingsproces, dat op de leeftijd van een jaar begint, is een natuurlijk proces dat geheel vanzelf verloopt. Pas wanneer de hond minstens zo’n 5 à 6 jaar oud is, heeft de vacht zijn volle lengte bereikt. De viltstrengen beginnen ook niet direct op de huid, zodat ze de huid niet afsluiten en de huid schoon en gezond blijft. De vacht komt voor in de kleuren grijs/gemengd of dof zwart met alle nuances die daar tussen liggen. Hoewel het er erg bewerkelijk uitziet, vraagt de vacht nauwelijks onderhoud.

Huidig uiterlijk

Ze hebben een opmerkelijke vacht, die men, zo leert de praktijk of erg mooi vindt of helemaal niet kan appreciëren. In Nederland en de ons omringende landen zijn ze zeldzaam. In Italië varieert het aantal jaarlijks geboren pups tussen de 200 en 300.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De functie van de Bergamasco herdershond is om kuddes en vee te hoeden en bewaken, een taak waarvoor het ras volmaakt gedrag heeft, dankzij de waakzaamheid, concentratie en harmonieuze lichaamsbouw. Het leervermogen en de vastberadenheid gecombineerd met geduld maken de hond tot een uitstekende bewaker en metgezel, geschikt voor verschillende functies. Bekend om een hechte relatie met de mens tot stand te brengen. Het ras mag nooit agressief of angstig zijn, hoewel een lichte natuurlijke schroom wordt genoemd als een enigszins typisch kenmerk van sommige herdershonden.Deze honden die nog maar relatief kort ook als huishond worden gehouden hebben veel van hun authentieke eigenschappen behouden. Ze werkten vroeger tamelijk zelfstandig en vaak naar eigen inzicht. Deze inbreng willen ze vandaag de dag ook graag hebben bij hun werk voor en met de baas. Hij wordt dus geen klakkeloos gehoorzamende en slaafse hond.

Huidig gedrag

De Bergamasco is een uitgesproken drijver, die de kudde bijeen houdt en vooruit drijft. Hij doet dat tezamen met de herder maar legt er wel grote zelfstandigheid bij aan. De meeste Bergamasco’s zijn nu voornamelijk huishond. In de omgang zijn ze doorgaans vriendelijk en gemakkelijk, hoewel ze ook zeer waaks zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op: HD en ED voor de fokdieren.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.