Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Chongqing Dog

Chongqing Dog

Chongqing Dog

Oorspronkelijk doel

Gezelschap en gebruikshond.

Beknopte geschiedenis

Het verleden gaat terug naar de Westelijke Han Dynasty (202 vChr – 8 nChr) Archeologen vonden een enorme Westelijke Han Dynasty begraafplaats in het Hangbei gebied in Chongqing op 20 April 2000.
Een groot aantal aardewerk hondenbeelden van het ras werden er gevonden. Sommigen dienden als beschermer van God om het graf, ter nagedachtenis van de edele familie, te vergezellen.
Dit eeuwenoude ras was alom aanwezig in Chongqing. De directe voorouders zijn de inheemse rassen van de aangelegen regio’s van Dazhou, Hechuan, Yongchuan, Lingshui en Guanan en worden tesamen ook wel de Chongqing Dog genoemd.
Ze werden ontwikkeld om in de bergen van Oost Sichuan te jagen. Maar de Chongqing Dog verloor zijn oorspronkelijke doel door de verstedelijking en hun aantal daalde snel. Pas in de 70-er jaren werd het ras weer in ere hersteld en sindsdien zijn ze een populaire gebruikshond in Chonqing.

VroegerNu
Geen oude afbeelding beschikbaar

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard
(nog niet FCI erkend)
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Het is een loyaal, intelligent, moedig en lenig ras. Middelhoog en bijna vierkant gebouwd, zeer sterk voor hun gestalte en gespierd. Hun lichaam is bedekt met een korte stugge vacht. Van de schoft en ruggengraat tot de croupe is de vacht spaarzaam ingeplant, uitlopend tot 3 cm naar beide kanten van het lichaam over de gehele lengte inclusief de croupe. En bovenop de staart van aanzet tot de punt.De Chongqing Dog is een sterke, loyale, intelligente, moedige en wendbare hond.

Huidig uiterlijk

Heel oud ras, maar in Nederland nog onbekend. Ze zijn van middelbare grootte, vierkant gebouwd met voor de grootte, veel kracht en goed bespierd. Hun lichaam is bedekt met kort en stug haar zonder ondervacht.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Bewaker van familie en bezittingen, dapper, gespierd, taai en lenig. In het verleden gebruikt om te jagen.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is bij dit ras geen rasvereniging waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten of gebreken. Aanbevolen wordt om de fokdieren te controleren op HD, ED, en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Nationaal erkend ras, maar nog niet FCI erkend.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.