Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Oorspronkelijk doel

Werd gebruikt om in kleine meute, vergezeld door jager te paard, op groot wild (o.a leeuwen) te jagen. De Rhodesian ridgeback is ook als erf- en waakhond gebruikt, o.a bij ‘De Beers diamantmijnen’.

Beknopte geschiedenis

De Rhodesian Ridgeback, een jachthond uit Zuid Afrika, is uit diverse rassen gecreëerd. Greyhound, Bulldog, Khoi Khoi (Hottentothond met ridge), Collie, Matin Belge, Ierse Terrier en de Duitse dog zijn gebruikt bij het verkrijgen van het ras. Naast licht tarwe tot rood tarwe vachtkleur, waren er rond 1900 ook de vachtkleuren zwart/wit, geel-gestroomd en kastanjerood, al dan niet met flinke witte aftekening aan ledematen en op de borst en hals. Rond 1900 stamden de meeste ‘ridge’- dragende honden af van de ‘Van Rooijens Lion dogs’ gefokt door de befaamde grootwild jager Cornelis Van Rooyen.
In 1922 is in toenmalig Bulawayo-Rhodesië de eerste rasstandaard opgesteld op basis van de standaard van de Dalmatische hond. In Rhodesié is de eerste rasvereniging opgericht, vandaar de naam Rhodesian ridgeback, terwijl het een Zuid Afrikaans ras betreft. In 1924 erkende KUSA het ras.
Eerste exemplaren in ons land: 1945 reu Pegasus van mevr. Ida Veldhuyzen -van Zanten; 1947 de teef Ntombi In-Gonyama en de reu Indoena In-Gonyama van mevr. Goedhart-Bakker-Hofbauer.

VroegerNu

(1989)

(2020)
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI 146)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, harmonisch gebouwd, sterk, droog gespierd, lenig en wendbaar. Actieve hond met groot uithoudingsvermogen en behoorlijk snel. Zeker niet zwaar gebouwd/dogachtig.De meeste Ridgeback zijn weinig veranderd, atletisch, goed wendbaar, snel en moedig. Dit moet ook zo blijven, nooit zwaar en log van bouw. Bot benen ovaal zoals bij windhond, jaagt ook op zicht.

Huidig uiterlijk

We zien het liefst de tarwekleur van een leeuw, een schutkleur die opgaat in de geelrode grasvelden.
Tegenwoordig door mode vaak te donkerrood/ mahonie. Gewenst is de tarwe- tot roodtarwe-kleur. Iets wit op tenen en borst is toegestaan en het masker en de oren mogen donkerder zijn. De Rhodesian Ridgeback is licht gestrekt, elegant met substantie met een moeiteloos ruim uitgrijpend gangwerk.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Waardig, intelligent, gereserveerd tegenover vreemden, toont geen agressie of verlegenheid.Pittige hond, open hond, altijd iets afwachtend.
Karakter zit in historie, leeuwenjacht/waakhond.

Huidig gedrag

Gereserveerd t.o.v. vreemden, nooit bruusk frontaal benaderen!

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er ook bij dit ras ziekten voor, de rasvereniging controleert hierop. Aandoeningen in geringe mate: HD, ED, JME, Entropion, Ectropion, Maagtorsie en 3% DS (Pilonidale sinus in verschillende stadia, diepe penetratie is met de geboorte te voelen), Huidproblemen.

Overig / Aandachtspunten

Te grote exemplaren. Te lichte/racy of te zware/dogachtige exemplaren. Te vierkant totaalbeeld. Te sterk opgaande onderbelijning. Te steile voorhand. Te royaal gehoekte achterhand. Hoog gedragen (soms te korte) staart. Smalle onderkaak. Een symmetrische ridge/kronen fokken is moeilijk! Vachtkleur mag niet donker zijn, gewenst is een ‘licht tarwe- tot rood tarwekleur’ niet te zachte vacht.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer (RvB)
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kynologen

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.