Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Braque Français type Gascogne

Braque Français type Gascogne

Braque Français (type Gascogne)

Oorspronkelijk doel

Voorstaande hond.

Beknopte geschiedenis

De Braque Français stamt in het algemeen af van een oud type jachthond die werd gebruikt om de locatie van jachtvogels aan te wijzen, met name de oude Spaanse pointer en de nu uitgestorven zuidelijke windhond. Ze bestaan al sinds de 15e eeuw.
In de loop van de tijd werd dit jachtras naar andere landen gebracht en gekruist met andere rassen. Aan het einde van de 19e eeuw begon een zoektocht om de originele honden te vinden en er werden twee afzonderlijke variëteiten gevonden. Het Gascogne-type was het zwaardere, grotere formaat en werd als trouwer beschouwd aan hun klassieke voorouders. De Pyreneese honden werden gefokt door jagers die een slankere, snellere versie van de klassieke Braque Français wilden.
De belangstelling voor deze rustieke jachthonden groeide, dus tegen het begin van de 20e eeuw werd de eerste rasvereniging opgericht. Ze besloten om beide variëteiten van Braque Français te ondersteunen met aparte standaarden voor elk.
Tegenwoordig is het Pyreneese type de meest populaire Franse staande hond in zijn geboorteland Frankrijk, met kleine, toegewijde aanhang ook in Canada en de VS. Hij is in het thuisland erkend door de Franse Kennel Club en internationaal door de FCI.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

RvB
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-133)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Voorstaande hond van middelgrote proporties van het Braque-type; met adel, robuust en sterk, maar niet overdreven zwaar gebouwd, met sterke ledematen. De teven zijn lichter. De huid is zacht en vrij los.De oorspronkelijke Braque Francais is de Gascogne. Is wat zwaarder van de Pyrenees en minder snel. Maar dat was ook de bedoeling vandaar zijn bouw.
Huidig uiterlijk

De Franse staande hond presenteert zich in twee verschillende types, het grote «Gascon type» en de kleine “Pyrenean-type”. Beide komen uit het zuidwesten van Frankrijk en de Centrale Pyreneeën, waar ze in hun pure staat bewaard zijn gebleven zijn.
Haar: tamelijk grof en overvloedig; fijner op het hoofd en oren.
Kleur:
• Kastanjebruin.
• Kastanjebruin en wit.
• Kastanjebruin met duidelijke witte stippen.
• Kastanjebruin met bruine aftekeningen (boven de ogen, op lippen en ledematen).

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustig en stabiel gedrag.
Huidig gedrag

Het ideale temperament van Braque Français wordt beschreven als “vriendelijk, sociaal, zachtaardig en onderdanig”. Het is een hond met wendbare lichaamsbouw en een snelle, efficiënte en vlot gangwerk.

Gezondheid *1

De Braque Francais -type Gascogne- heeft in Nederland geen rasvereniging, zodat er geen monitoring van erfelijke ziektes plaatsvind, maar het dient aanbeveling om de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Raad van Beheer
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.