Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Galgo Español

Galgo Español

Galgo Español

Oorspronkelijk doel

Windhond voor de hazenjacht.

Beknopte geschiedenis

De Galgo Español was al in de oudheid bekend bij de Romeinen; maar het is aannemelijk dat zijn verspreiding op het Iberisch schiereiland veel eerder plaats heeft gevonden. Het stamt af van de oude Aziatische windhonden en heeft zich aangepast aan de Spaanse steppen en vlakke regio’s aangepast. Hij was tijdens de 16e, 17e en 18e eeuw in groten getale naar andere landen zoals Ierland en Engeland exporteert. De Galgo Español is een van de voorouders van de Engelse windhond, die hetzelfde specifieke raskenmerken zoals de Galgo Español toont, die werden gebruikt voor latere selecties en aanpassingen. Je moet hier aan toevoegen dat onder de talrijke citaten van klassieke auteurs, het volgende van de aartspriester van Hita de belangrijke en oorspronkelijke doel van het ras hoogtepunten: “Eenmaal als het konijn begint te rennen, jaagt het Galgo-teefje hem na”

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-285)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Windhond van aanzienlijk formaat, middelgroot, licht convex profiel, rechthoekig van vorm, met een langwerpige schedel. Compact skelet, lang en smal hoofd, ruime borst, sterk opgetrokken buik en zeer lange staart. Achterhand uitgesproken rechtop en gespierd. Fijn, kort haar of halflang draadhaar.De Galgo is nog steeds uitstekend geschikt om zijn oorspronkelijke doel te kunnen uitvoeren.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustig en soms terughoudend. Bij het jagen ontwikkelt hij daadkracht en levendigheid.Buiten Spanje is de Galgo voornamelijk een lieve en rustige huishond (mits voldoende vrije beweging). De Galgo kan naar vreemden wat terughoudend zijn maar nooit angstig of agressief.

Huidig gedrag

Stabiel vriendelijk, tegenover vreemden kan hi gereserveerd zijn.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is nog geen rasvereniging van dit ras zodat er geen monitoring plaats vindt van erfelijke gebreken en ziektes, Het dient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.