Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Magyar Agar

Magyar Agar

Magyar Agar

Oorspronkelijk doel

Jacht- en drijfjachthond die op het zicht jaagt.

Beknopte geschiedenis

De Magyar Agár is van oorsprong een jachthondenras. Zijn oorsprong is tot de tijd van de verovering van het land door de Magyaren. De bij opgravingen gevonden schedelbeenderen zijn het bewijs daarvoor. Om zijn snelheid te verhogen, werd in de 19e eeuw het ras met verschillende windhondenrassen gekruist.

VroegerNu


Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-240)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Zijn verschijning straalt kracht uit; het beendergestel en de bespiering zijn goed ontwikkeld. Elegant.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Onvermoeibaar, groot uithoudingsvermogen, snel, sterk en tegenstand biedend. Uitstekend voor windhondenrennen. Hij is op enkele afstanden sneller dan de Greyhound. Hij heeft een terughoudende natuur, maar is niet schuw, is gevoelig, intelligent en trouw. Hij is waakzaam; zijn instinct, waarmee hij zijn mensen en haard en hof beschermt, is uitgesproken, wat echter niet tot agressiviteit of bijten leidt.

Huidig gedrag

De Magyar Agár is een fijne, trouwe gezinshond en kan zich beschermend opstellen. Vanwege zijn jachtdrift is het gewenst om hem in jachtterreinen aangelijnd mee te voeren. Wel MOET hij elke dag zijn snelheid kwijt kunnen, dus is het noodzakelijk dat er een groot afgezet terrein is waar hij kan rennen en ook kunt u lid worden van een renvereniging en daar met hem trainen. De Magyar Agár is echter ook zeer functioneel gebouwd om aan coursings mee te doen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.