Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Samojeed

Samojeed

Samojeed

Oorspronkelijk doel

Jacht en sledehond.

Beknopte geschiedenis

De naam Samojeed is afkomstig van de Samojedenvolkeren in Noord Rusland en Siberië. In zuidelijke gedeelten van het gebied gebruikten ze witte, zwart en bruinbonte honden als rendierhoeders; in de noordelijke gedeelten waren de honden zuiver wit, hadden een zachte aard en werden gebruikt als jacht- en sledehond. De Samojedenhonden leefden dicht bij hun eigenaren, ze sliepen zelfs in de onderkomens en werden gebruikt als verwarmers.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-212)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een elegante witte poolhond, van gemiddelde afmetingen, die in zijn verschijning de indruk van kracht, uithoudingsvermogen, charme, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De zogenaamde “Samojedenglimlach” wordt gevormd door een combinatie van de oogvorm en oogplaatsing, en de licht omhoog gebogen mondhoeken. Het geslacht moet duidelijk herkenbaar zijn.Middelgrote hond met middelmatige hoekingen.
Dikke maar geen overvloedige vacht.
Oren dikbehaard.
Recht op de benen. Sterke ovale voet met haar tussen de tenen.

Huidig uiterlijk

Iets langer dan hoog in lichaam ( 5%). Schedel ; voorsnuit van zelfde lengte. Wigvormig hoofd. Kleine driehoekige oren, dik behaard, en iets afgerond. Donker bruin amandelvormig oog. Sterk donker pigment van de lippen en oogranden. Diepe borst. Staart hoog aangezet en over de rug of de flank gedragen. Ovale voet, Dubbele vacht. Vormt een kraag rond schouder en nek. Onderwol met wat stugge dekharen. Wit van kleur. Reuen 57 cm ± 3cm, teven 53 cm ± 3 cm.
Gangwerk, krachtig, vrij en met goede stuwkracht van de achterhand.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vriendelijk. open, oplettend en levendig. Het jachtinstinct is erg gering aanwezig. Nooit schuw, noch agressief. Heel sociaal, kan niet als waakhond gebruikt worden.Vriendelijke hond die inzetbaar is voor sledetochten, niet op snelheid.

Huidig gedrag

Als sledehond, hoeder van een kudde, een hond die bruist van energie, met een enthousiaste blaf.
Prima huishond die graag meegaat op lange wandelingen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op:
Heupdysplasie en oogziektes.

Overig / Aandachtspunten

Vacht mag creme of wit met biscuitkleur zijn, nooit lichtbruin. Moet glinstering tonen. In rust mag staart hangen. Blauwe ogen, en geen staande oren zijn een diskwalificatie.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.