Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniel

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Tibetaanse Spaniels werden gefokt door boeddhistische monniken om te lijken op kleine leeuwen, die symbolisch zijn voor Boeddha. Net als hun neven, de Lhasa Apso, dienden ze als alarmhonden in Tibetaanse kloosters. Tibetaanse Spaniels werden zeer gewaardeerd en vaak gepresenteerd als geschenken aan grote edelen of heersers. De vele uitwisselingen van honden tussen Tibet en China betekenen dat de Tibetaanse Spaniel waarschijnlijk een gemeenschappelijke afkomst heeft met rassen zoals de Pekinees, de Japanse Chin en de Shih Tzu.

VroegerNu

HW 1973

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-231)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Klein, levendig en waakzaam. Zeer evenwichtig in totaalbeeld; de lengte van het lichaam is iets groter dan de schofthoogte.Van oorsprong gezelschapshond en daarnaast als waakhondje, moest aanslaan als mensen bij het klooster aankwamen, hij liep hoog in de toren en over de kloostermuur om bezoekers in een vroeg stadium aan te kondigen. Nachts lagen ze bij de monniken in bed om ze warm te houden.

Huidig uiterlijk

Elegant zonder overdrijving in uiterlijk en in vacht. Een alerte hond die belangstelling heeft voor alles wat er om hem heen gebeurt met een Oosterse expressie, die typisch voor het ras is. Voldoende daglicht onder het lichaam, maar nooit hoog of te laag op de benen, de hazenvoetjes hebben bevedering tussen de tenen.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een vrolijke in totaalbeeld, buitengewoon intelligente hond, tegenover vreemden terughoudend. Waakzaam, loyaal maar onafhankelijk.Van oorsprong gezelschapshond en daarnaast als waakhondje.

Huidig gedrag

Slim, ondeugend, waardig en clownesk, geduldig. Gehoorzaam maar niet slaafs. Is bijzonder gevoelig voor de gemoedstoestand van de baas. Het blaffen bij bezoek zal eerder als een aankondiging zijn dan waaks gedrag.
Bij teveel aandacht van vreemden, zal hij eerder afstandelijker worden. Kijkt de kat uit de boom.
Grote tolerantie met kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, Tibetaanse Spanielen zijn redelijk gezond, maar zijn vatbaar voor sommige genetische problemen, waaronder patella luxatie, aangeboren doofheid, epilepsie en bepaalde oogziekten zoals progressieve retinale atrofie, entropion en retinale dysplasie.

Overig / Aandachtspunten

Meerdere kleuren zijn toegestaan.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.