Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Irish Glen of Imaal Terriër

Irish Glen of Imaal Terriër

Irish Glen of Imaal Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond en ongedierte bestrijder.

Beknopte geschiedenis

Zoals veel honden in de Terrier groep niet echt gewaardeerd door de adel en grote heren, is de Irish Glen of Imaal een oud ras dat lange tijd onopgemerkt bleef en niet het resultaat van latere fokexperimenten.
Het is een streekgebonden hond, verbonden aan het sombere gebied van de Glen of Imaal. De boeren van deze streek, die afstamden van soldaten aan wie het land in de 16e en 17e eeuw gegeven was als betaling voor hun diensten aan de Britse Kroon, moesten al hun listigheid en vaardigheid aanwenden om in dit ruige gebied te overleven. Een hond die zijn nut niet kon bewijzen in deze dagelijkse strijd om het bestaan werd niet getolereerd.
Dus moest hij gedurende vele lange uren het hondenrad draaien en werd hij vaak in ingezet tegen andere honden in hondengevechten, een gebruik dat thans niet meer bestaat.
Voordat de Irish Glen of Imaal Terrier bekend raakte op hondenshows, had hij zich gedurende generaties lang hard werken ontwikkeld tot de sterke, robuuste hond die wij tegenwoordig kennen.
De Ierse Kennel Club heeft het ras officieel erkend in 1933 en een vereniging om de belangen van het ras te behartigen werd al snel opgericht.

VroegerNu

HW 1987

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-302)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot met gemiddelde lengte van de vacht, grote kracht met de indruk van maximale substantie voor de grootte van de hond.De Glen is een robuuste hond, een echte werkterriër. Hij is krachtig, heeft korte benen en een harde weersbestendige beharing.

Huidig uiterlijk

Het uiterlijk van de Glen is niet veel veranderd in de loop der jaren.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Actief, wendbaar en stil wanneer hij werkt. Speels en pittig met grote moed wanneer er een beroep op hem wordt gedaan, anders zachtaardig en volgzaam, straalt persoonlijkheid uit; zijn loyaal en aanhankelijk karakter maakt hem een zeer acceptabele huishond en metgezel.
De Ierse Glen of Imaal zou minder snel opgewonden zijn dan andere terriers, hoewel hij altijd klaar staat om over te gaan tot actie, als dat gevraagd wordt.
De Irish Glen of Imaal Terrier is rustig van aard en niet blafferig. Hij werd geacht zijn werk stil te verrichten om ongedierte niet met zijn geblaf te verjagen, maar het te vangen en te doden.
Dit ras was eigenlijk een allround gebruikshond, die weinig onderhoud nodig had maar ook een prettige metgezel was.

Huidig gedrag

Tegenwoordig is de Glen een prettige gezinshond, die el een consequente opvoeding nodig heeft.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert op Patella Luxatie en de oogafwijking PRA, waarvoor een verplichte DNA test gedaan moet worden. Met lijders en dragers van deze erfelijke oogaandoening mag onderling niet gefokt worden. Verder van 12 maanden, ECVO -oogonderzoek, voor de fokdieren. Alle, d.m.v. het ECVO- onderzoek geconstateerde, erfelijke oogaandoeningen zijn fokuitsluitend.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.