Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Yakutian Laika

Yakutian Laika

Yakutian Laika

Oorspronkelijk doel

Slede- en jachthond

Beknopte geschiedenis

De Yakutiaanse Laika is een oud hondenras, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door de oerinwoners van Noordoost-Rusland, als slede- en jachthond. Archeologische vondsten bevestigen dat de lokale bevolking al 8000 jaar geleden honden gebruikte als jacht- en sledehonden. De oudste verwijzingen naar honden in deze regio dateren terug naar het jaar 1633. De eerste vermelding van de Yakut-honden in het hoofdstuk “Hoe de Yakuts in de winter reizen” van Nicholas Witsen’s in het boek “noord en oost Tatarei” (Amsterdam, 1692).
De eerste beschrijving van de Yakutiaanse Laika is gevonden in het geschrift “Geografie van het Russische rijk” (Derpt, 1843), waarin hij het beschreef als een “bijzonder hondenras”. Het totale aantal Yakutiaanse Laika wordt voor het eerst gepresenteerd in het boek “Statistische tabellen van het Russische rijk” (St.Petersburg, 1856): “In de regio Jakoetsk zijn er 15.157 honden, die daar nodig zijn voor het werk met de slee”. De eerste rasstandaard voor de Northeastern sledehond werd in 1958 gepubliceerd. Dit vormde de basis voor de 2005 gedateerd Russian kennel club publiceerde standaard voor de Yakut Laika. Gedurende vele eeuwen heeft de Yakutiaanse Laika de mensen in het noorden in hun dagelijks leven vergezeld.
Hij was behulpzaam bij het jagen, een waakzaam beschermer van het huis, hoeden van rendieren en vervoeren van goederen onder de barre omstandigheden van het hoge noorden.
Deze vaardigheden dragen ertoe bij dat de Yakutiaanse Laika dat niet alleen in Rusland, maar dat ook in veel landen op verschillende continenten wordt geroemd als een veelzijdig ras.

VroegerNu

Geen oude afbeelding beschikbaar

Afb.FCI Rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-365)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Yakutiaanse Laika is een middelgrote hond, sterk, compact, goed gespierd, matig lange benen, met dikke huid zonder tekenen van slapheid.
De vacht is dik en goed ontwikkeld om te werken en leven onder de barre arctische omstandigheden. De verschillen in geslachtstype zijn duidelijk ontwikkeld: reuen zijn sterker en krachtiger dan teven.

Huidig uiterlijk

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
De Yakutiaanse Laika is een onverschrokken, levendige, gehoorzame, aanhankelijke, sociale en energieke hond.

Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.