Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Gammel Dansk Hønsehund

Gammel Dansk Hønsehund

Gammel Dansk Hønsehund

Oorspronkelijk doel

Voorstaande jachthond.

Beknopte geschiedenis

De oorsprong van het ras is terug te voeren tot ongeveer 1710; vroeger kruiste een man genaamd Morten Bak, die in de gemeente Glenstrup woonde in de buurt van de steden Randers en Hobro, meer dan 8 generaties zigeuner honden met lokale boerderijhonden; op deze manier stichtte hij een puur gefokt ras van witbruin gevlekte voorstaande honden, de zogenaamde Bakhunde of Oude Deense staande honden. De lokale boeren noemden hun boerderijhonden “bloedhonden”, maar deze waren waarschijnlijk afstammelingen van de speurhonden van de lokale pachtheren, die op hun beurt afstammelingen waren van de eigenlijke bloedhonden, de St. Hubertus Honden.
Evenzo waren waarschijnlijk de zigeunerhonden meestal afstammelingen van Spaanse voorstaande- en speurhonden, vergelijkbaar met de eerder genoemde honden, waarmee de St. Hubertus bloedhond op meerdere manieren heeft bijgedragen tot het ontstaan van de oud Deense voorstaande hond.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-281)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, krachtig gebouwde hond van rechthoekige formaat. Een van de meest aansprekende kenmerken van het ras zijn het opvallende verschil tussen reuen en teven. Terwijl de reuen meer kracht en substantie hebben, zijn rastypische teven lichter gebouwd, alerter en humeuriger.Zeer geschikt voor de jacht op waterwild. Het zijn ook echte jachthonden, met goed uithoudingsvermogen, erg snel en flexibel. Ook geschikt als huishond, maar ze moeten wel hun energie kwijt kunnen.

Huidig uiterlijk

Er is weinig verschil in uiterlijk van nu met vroeger.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij wekt de Indruk van rust en stabiliteit, van vastberadenheid en moed. Bij het jagen gaat hij eerder langzaam en blijft hij in contact met de jager en doet zijn werk als voorstaande hond zonder onnodige onrust in het terrein te veroorzaken. Dit ras is geschikt voor zowel kleine als uitgestrekte jachtgebieden.Voorstaande hond die een bepaalde rust moet hebben om zijn werk goed te doen. Heeft daarom voortdurend contact met de voorjager.

Huidig gedrag

De Gammel Dansk Hønsehund staat bekend om zijn stoïcijnse en rustige karakter. Als jachthond actief en gepassioneerd, maar thuis goed aangepaste en verstandige dieren die goed met mensen kunnen omgaan. Kan goed overweg met andere dieren en heeft veel geduld met kinderen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van gezondheidsproblemen, aandachtspunten zijn; HD, ED en er wordt ECVO oogonderzoek aanbevolen.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.