Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Laufhund

Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Laufhund

Schwyzer-, Berner-, Jura-, Luzerner Laufhund

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

De Zwitserse hound heeft een erg oude oorsprong. Zijn aanwezigheid in tijden van de Romeinen is afgebeeld op een mozaïek, ontdekt in Avenches, waarop de afbeelding van meutehonden die overeenkomen met de variëteiten van Zwitserse hounds.
In de XVe eeuw, was hij zeer gewild bij Italiaanse hondenliefhebbers en in de XVIIIe eeuw, door de Fransen, vanwege zijn uitzonderlijke aanleg voor jagen op de haas. Zijn herkomst is er zeker beïnvloed door speurhonden uit Franse fokkerij, meegebracht naar Zwitserland door huurlingen.
In 1882 werd voor elk van de vijf een rasstandaard vastgesteld voor de Swiss Hound. In 1909 werden de standaard herzien en verdween de hond van Thurgovie.
Op 22 januari 1933 werd één enkele standaard vastgesteld voor de 4 varianten van de Swiss Hound. De oude variëteit, de hond van de Jura type St. Hubert, is inmiddels verdwenen.

VroegerNu

Schwyzer Laufhund

Berner Laufhund

Jura Laufhund

Luzerner Laufhund
Illustraties Graaf van Bylandt 1904FCI

Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-059)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Middelgroot, goed exterieur aanduiding van kracht en uithoudingsvermogen; droog hoofd en lange snuit met lang behang met een adellijke uitstraling.
Er zijn 4 varianten van de Swiss Hound:
Berner Hound,
Jura Hound,
Luzerner Hound,
Schwyzer Hound.
Hond geselecteerd puur op functionele eigenschappen.
Huidig uiterlijk

Berner Laufhund: Wit met zwarte vlekken of zwart zadel; met lichte tot donkerbruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, de binnenkant van het behang en rond de mond; het wit soms met zeer lichte zwarte ticking.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Levendig en hartstochtelijk enthousiast op jacht, gevoelig, volgzaam en erg gehecht aan zijn eigenaar.
Huidig gedrag

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor. De rasvereniging van de Berner Laufhund heeft geen verplichte onderzoeken opgesteld voor dit ras.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Brakkenclub
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.