Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Barbado da Terceira

Barbado da Terceira

Barbado da Terceira

Oorspronkelijk doel

Veedrijver en waakhond.

Beknopte geschiedenis

Aan het begin van het ontstaan van Azoren-eilanden was het nodig om verschillende soorten van het nieuw geïntroduceerde vee te controleren en te verzamelen. Verschillende soorten honden, waaronder sommige die op het vasteland werden gebruikt kwamen toen naar de Azoren om vee te hoeden. De “Barbado” is waarschijnlijk ontstaan uit honden die werden gebruikt bij het verzamelen van wild vee, die meegebracht waren door de kolonisten in de 15e eeuw.
Het is belangrijk op te merken dat in de loop van de volgende eeuwen veel mensen die met hun honden door de eilanden reisden, een beslissende invloed hebben gehad op het bestaan van de huidige Barbado.

VroegerNu
Er is geen oude foto beschikbaar,
we houden ons aanbevolen.

Hondenwereld
Uiterlijk volgens rasstandaard (Standaard Portugal)
Nog niet FCI erkend
Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Rustiek, met een sterk en goed gespierd lichaam, bedekt met halflang, overvloedig en tamelijk hard golvend haar.De Barbado de Terceira is van oorsprong een veedrijver en waakhond. Er zijn binnen het ras twee types Barbado’s, die worden onderscheiden op basis van hun bijtstijl. Honden die laag bijten (bij de hak van het vee), worden gebruikt voor het hoeden van melkvee, terwijl hoogbijters ingezet worden voor het drijven van wild vee. Ook worden de honden tegenwoordig gebruikt voor het hoeden van geiten en schapen.

Huidig uiterlijk

Er is veel variatie in de vacht kleuren. De maat is voor teefjes 48-54 cm, voor reuen 52-58 cm.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Loyale metgezel voor zijn eigenaar, intelligent, gemakkelijk te onderwijzen, vrolijk, volgzaam en eigenzinnig.Werkhond bij vee.

Huidig gedrag

Het ras heeft een eigen wil, dus is het noodzakelijk er mee te trainen. Ze zijn graag bij de mensen en daarom niet erg geschikt als kennelhond. Vaak wat gereserveerd naar vreemden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging voor dit ras, zodat monitoring van erfelijke- en gezondheidsproblemen niet plaatsvind.

Overig / Aandachtspunten

Het ras is het 10e erkende Nationale Portugese ras maar nog niet erkend door de FCI. Voorheen werden de honden altijd aan de oren en staart gecoupeerd. In de meeste Europese landen is dat nu verboden.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.