Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
English Foxhound

English Foxhound

English Foxhound

Oorspronkelijk doel

Meutehond voor de jacht te paard.

Beknopte geschiedenis

De Engelse Foxhound wordt al meer dan tweehonderd jaar op grond van zorgvuldig uitgezochte bloedlijnen gefokt, het stamboek van Masters van de Engelse Foxhound Association (Masters of Foxhounds) werd al vóór 1800 geopend; het is voor elke eigenaar van een jachthond gemakkelijk, de voorouders van zijn hond ver terug te traceren.
De Foxhound-fokkerij in Engeland stond altijd en staan nog steeds in handen van de Masters of Foxhounds, die altijd zorgvuldig fokevenementen hebben geregistreerd.
De Engelse Kennel Club heeft onlangs een interim standaard uitgegeven. De FCI heeft het ras in 1964 erkend. In Engeland waren er toen ongeveer 250 meutes Foxhounds.

VroegerNu

Graaf van Bylandt 1904

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-159)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Goed uitgebalanceerde krachtige hond met zuiver belijnde contouren.Sterk gebouwde hond die de hele dag kan jagen.

Huidig uiterlijk

Vrijwel onveranderd t.o.v. het verleden. De Engelse Foxhound is de belichaming van waar serieuze hondenfokkers naar streven: schoonheid, balans en bruikbaarheid.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Vol kracht en uithoudingsvermogen, van nature begaafd voor de jacht; vriendelijk, niet agressief.Meutehond, kan goed samenwerken met andere honden.

Huidig gedrag

Echte jachthond met het bijbehorende gedrag, moet veel bewegen en is vriendelijk tegen mens en hond. Geeft makkelijk luid, maar is geen waakhond. Het is een echte meutehond.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de Engelse Foxhound is een gezond ras, heeft echter geen rasvereniging en dus vindt er geen monitoring plaats van ziekten en gebreken, het verdient aanbeveling de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.