Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Jack Russel Terriër

Jack Russel Terriër

Jack Russel Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor de jacht op vos en otter. (vanaf 2004 is het jagen op vossen verboden in Engeland).

Beknopte geschiedenis

De Jack Russell Terriër is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër. De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

VroegerNu

“Trump” rond begin 1900 uit HW 1996

Foto: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI -345)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Een sterke, actieve, lenige, werkende terriër met een geweldig karakter en een flexibel lichaam van gemiddelde lengte. Zijn vlugge bewegingen passen bij zijn levendige uitdrukking. De staart kan, naar keuze, al dan niet gecoupeerd worden (afhankelijk van de regels in het land waar dit nog is toegestaan. red.) en de vacht mag gladharig, ruwharig of “broken” zijn.
Regelgeving couperen
Door zijn lichaamsbouw en karakter is de Jack Russell een verwoede graver. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een kleine zandafgraving.

Huidig uiterlijk

De Jack Russell is er in drie variëteiten: De gladhaar, broken coat en ruwhaar.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Een levendige, alerte en actieve terriër met een levendige, intelligente uitdrukking. Moedig en onbevreesd, vriendelijk maar zelfverzekerd.Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen, zeker als ze mee zijn opgegroeid, goed met kinderen overweg. Een Jack Russell is ontzettend actief. In goede conditie, nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichamelijk als geestelijk. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en houdt hier te allen tijde rekening mee! Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken.

Huidig gedrag

Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Het voordeel van het actieve en sportieve Jack Russell is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van doggy-dance tot behendigheid, overal zijn Jack Russells voor in!

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de rasvereniging controleert via ECVO- oogonderzoek naar erfelijke oogaandoeningen zoals MPP en Cataract en test verder op Patella Luxatie.

Overig / Aandachtspunten

Overwegend wit van kleur. Het front moet recht zijn, beslist geen Queen Ann front.
Het is een normaalbenige terrier, borstdiepte is gelijk aan bodemafstand.

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras.

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.