Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Havanezer

Havanezer

Havanezer

Oorspronkelijk doel

Gezelschapshond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras is afkomstig uit het Westelijk Middellandse Zeegebied en heeft zich ontwikkeld in de Spaanse en Italiaanse kuststreken. Blijkbaar werden deze honden in vroegere tijden meegebracht naar Cuba door Italiaanse kapiteins op de grote vaart. Bij vergissing heeft de voornaamste kleur havana (tabakskleur, bruin-rood) van deze honden, het verhaal doen ontstaan dat het hier gaat om een ras uit Havana, de hoofdstad van Cuba. Bepaalde omstandigheden op Cuba hebben geleid tot het totaal verdwijnen van de oude havanezer bloedlijnen; enkele afstammelingen hebben overleefd in de Verenigde Staten na van het eiland te zijn gesmokkeld.

VroegerNu


Tekst en foto uit de Graaf v. Bylandt

Foto: Alice van Kempen
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-250)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Havanezer is een kleine stevige hond, laag op de benen, met een lange overvloedige, zachte en bij voorkeur golvende vacht. Het gangwerk is levendig en veerkrachtig.Havanezer is ontstaan uit een Cubaans ras, de “Blanquito de la Havana”. Ontstaan uit Europese Bichons, gekruist met voornamelijk kleine gekleurde poedeltjes, met als doel Troeteldier voor de welgestelde Cubanen in de 19e eeuw.
Huidig uiterlijk

Zoals in de huidige rasstandaard staat beschreven, Wel kan men stellen dat de vachten wat luxer zijn geworden! Dit vaak door betere vachtverzorging.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Buitengewoon levendig en pienter zijnde, is hij makkelijk op te leiden tot waakhond. Aanhankelijk, van nature vrolijk, beminnelijk, charmant, speels en zelfs een beetje een clown. Houdt van kinderen en kan eindeloos met ze spelen.Nog steeds een aantrekkelijke gezelschapshond.
Huidig gedrag

Ze zijn zeer aanhankelijk en verkeren graag in menselijk gezelschap. Zij vinden het heerlijk om vertroeteld en geknuffeld te worden, maar zullen niet snel opdringerig zijn. Het zijn vrolijke, zachtaardige en meegaande hondjes. Ze zijn buiten- gewoon intelligent en snel van begrip. Omdat ze het je graag naar de zin willen maken, zijn ze gemakkelijk op te voeden. Gezien hun grote behoefte aan gezelschap zijn Havanezers geen hondjes die hele dagen alleen thuis kunnen zijn. Voor mensen die de hele dag werken, een aantal dagen in de week, zijn ze dan ook niet geschikt. Vaak hele dagen alleen zijn of in een kennel doorbrengen, is het ergste dat je ze kunt aandoen. Hoewel ze het liefst overal mee naar toe gaan, is met de juiste begeleiding en opvoeding ze wel bij te brengen om af en toe eens een paar uurtjes alleen te blijven.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is een verplichte controle bij ouderdieren, door de verenigingen op Patella Luxatie, een verplicht ECVO oogonderzoek voor o.a. PRA, Cataract, Entropion, ectropion. Ook lijders aan epilepsie worden uitgesloten voor de fokkerij.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.