Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Schotse Terriër

Schotse Terriër

Schotse Terriër

Oorspronkelijk doel

Jachthond voor boven en onder de grond.

Beknopte geschiedenis

“Alle honden zijn goed, iedere terriër is beter, de Scottish terriër is de beste…”
Zo schreef William Haynes en zo zullen ook alle eigenaren van Schotse Terriërs er over denken. De oorsprong van de terriër zal wel in de nevelen der tijden gehuld blijven. Rond het jaar 1400 werden er terriërs beschreven die veel gelijkenis vertoonden met de eerste Scottish terriër uit de 19de eeuw. Zij zijn afkomstig van Schotland; de Hebriden.
In Schotland kwamen meerdere kortbenig terriërs voor. De Terriërs van de streek rond Aberdeen werden zo beroemd dat ze de rasnaam Scottish Terriër konden claimen.
Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor het uitroeien van ratten, dassen en ander ongedierte, later ook voor de jacht op vossen.

VroegerNuFoto’s: Hannie Warendorf
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-073)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Stevig en gedrongen, met de juiste grootte voor het werk onder de grond, op korte stevige benen, kwiek in zijn gedragingen. Hij straalt voor zijn kleine maat grote kracht en levendigheid uit. Het hoofd maakt een lange indruk voor een hond van zijn grootte. Heel lichtvoetig en beweeglijk ondanks zijn korte benen.Als wandelaar behoort hij niet tot de beste, tenzij hij mag beslissen hoe, waar en wanneer er gewandeld zal worden. Een zwemmer is hij zéker niet. Integendeel, door de zware vacht en zijn bouw is er gevaar op verdrinking. Omdat de Scottie vrij zwaar is ten opzichte van zijn grootte is het opletten geblazen dat hij niet té dik wordt.

Huidig uiterlijk

Het moderne type Schot met de donkere kleuren is waarschijnlijk afkomstig van het Blackmont gebied in het graafschap Pertshire, in het bijzonder rondom het meer Rannoch.
Vele denken dat een echte Schot zwart is, niets is minder waar. In het stamboek van “The Scottish Terrier Club of Scotland” uitgegeven in 1895, zijn 531 honden geregistreerd. Slechts 57 zijn ingeschreven als “zwart”, de anderen vallen onder andere kleurenvariaties.
Het is vanaf 1920 dat de zwarte de andere kleuren op de achtergrond dringt. Het is ook zijn hoekige vorm, zoals wij die nu kennen, die bijgedragen heeft tot zijn populariteit vanaf de jaren dertig. In korte tijd werden toen de moderne types, zoals wij die nu kennen, in de rasstandaards vastgelegd.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Hij is trouw, zelfbewust, onafhankelijk en gereserveerd, maar moedig en buitengewoon schrander.De Schotse Terrier is een vasthoudend type, wat hij wil doet hij ook. En is daar lastig van af te brengen. Zijn moed en onverschrokkenheid zijn kenmerkend.

Huidig gedrag

De Schot is geen hondje dat steeds volgzaam en gemakkelijk is. Hij heeft een stevig karakter en heeft dus een leidinggevend maar tactvol baasje nodig. Ook is hij onvoorwaardelijk trouw. Hij was van oorsprong een jager en deze eigenschap zit nu nog steeds duidelijk in zijn genen. Hij is speels en vrolijk en heeft een hart van goud. Kinderen die hem respecteren worden onvoorwaardelijk aanvaard.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de volgende ziektes komen voor:
Atopie, Hypothyroïde, Cataract, Levershunt, Von Willebrand.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.