Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Amerikaanse Cocker Spaniel

Amerikaanse Cocker Spaniel

Amerikaanse Cocker Spaniel

Oorspronkelijk doel

Jachthond op veerwild.

Beknopte geschiedenis

De Amerikaanse Cocker Spaniel is nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniel, omdat hij uit dat ras is ontstaan, nadat het in de jaren tachtig van de 19de eeuw naar Amerika kwam. Tegenwoordig worden Engelse Cocker Spaniels en Amerikaanse Cocker Spaniels als verschillende rassen beschouwd. De Amerikaanse Cocker Spaniel is de kleinste van de Amerikaanse ‘sporting group’. De rasnaam kan zijn afgeleid van het talent dat het ras had voor het jagen op de houtsnip (woodcock), hoewel Cocker Spaniels de jagers ook op andere manieren behulpzaam zijn geweest. Ze sporen wild op en stoten het uit de dekking, zitten tijdens het schot en apporteren alleen op commando. Hieruit blijkt hoe veelzijdig ze zijn. Ook tijdens veldwedstrijden hebben Cocker Spaniels hun sporen verdiend. Hoewel ze van oorsprong jachthonden zijn, leven ze tegenwoordig vooral als gezelschapshond. Met name de Amerikaanse Cocker Spaniel heeft een fraai uiterlijk. De overvloedige vacht moet dagelijks worden gekamd en geborsteld en goed worden onderhouden, vooral als de hond ook nog op hondenshows wordt ingeschreven.

VroegerNu

Anno 1954 Blue Bay Cpme and Get (HW 1984)

Foto: met toestemming eigenaar
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-167)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
De Amerikaanse Cocker Spaniël is het kleinste lid van de jachthondengroep. Hij heeft een stevig, compact lichaam en een zuiver besneden elegant hoofd, terwijl de hond in zijn geheel volledig in balans en van goede maat dient te zijn. Hij dient op rechte voorbenen te staan en een goede schouderhoogte te hebben, waarbij de stevige rechte ruglijn afloopt naar de sterk bespierde achterhand. Hij is in staat een aanzienlijke snelheid te ontwikkelen en beschikt over een groot uithoudingsvermogen.Voor alles dient hij vrij en vrolijk te zijn, een zuiver en evenredig totaalbeeld te vertonen, in actie een levendige neiging tot werken te vertonen. Een hond in goede balans is te prefereren boven een hond met sterk contrasterende goede en foute punten.
Huidig uiterlijk

Het uiterlijk is in grote lijnen conform de rasstandaard. Echter is de vacht in vele gevallen te overvloedig. Veel eigenaren kiezen dan ook voor een zgn. puppycoupe.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Gelijkmatig in gedrag met geen neiging tot angst.De meeste Amerikaantjes worden gehouden als huishond. Maar met een beetje moeite en training is er nog steeds de jachthond te ontdekken en ook doen veel Amerikaantjes aan flyball of iets dergelijks.
Huidig gedrag

Helaas is het gedrag soms el iets teruggetrokken. Door met de pup al vroeg naar training te gaan kan het echte vrije karakter zich goed ontwikkelen.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, de vereniging controleert de fokdieren op: Cataract, HD en PRA er wordt ook geadviseerd te controleren op Patella Luxatie. Met dieren die lijden aan epilepsie mag niet gefokt worden.

Overig / Aandachtspunten

Bron
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Hondenwereld
  • Rasvereniging
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.