Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Koninklijke Nederlandse Kennelclub "Cynophilia"
Braziliaanse Hound

Braziliaanse Hound

Braziliaanse Hound

Oorspronkelijk doel

Jachthond.

Beknopte geschiedenis

Dit ras, in tegenstelling tot anderen interraciale kruisingen, is ontwikkeld door middel van
genetische selectie op basis van de Amerikaanse Foxhound, met als doel het aanpassen van zijn functionele kenmerken en zijn aanpassing aan het Braziliaans klimaat.
Het ras is ontwikkeld door de Braziliaanse fokker Osvaldo Aranha Filho, met de naam Brazilian Hound om zijn bewezen jachtkwaliteiten. Dit ras is de evolutie van het oude “URRADOR BRASILEIRO”, met fysieke kenmerken die passen bij het leven op het Braziliaanse platteland.
Het ras is voor het eerst erkend door FCI op 1 september 1967, onderhevig aan grote tegenslagen in de jaren 1970 tot het jaar 2000 toen de fokkerij werd hervat.
Op grote schaal gefokt op het platteland, voornamelijk in het noorden van Brazilië is de Braziliaanse Hound is een belangrijke hulp voor de mens bij zijn verschillende activiteiten.

VroegerNu

Stamvader American Foxhound

FCI rasstandaard
Uiterlijk volgens rasstandaard (FCI-275)Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk
Sterk, rustiek, vrolijk, levendig zonder agressief te zijn, heeft hij een bevoorrecht reukvermogen en vermogen om te jagen.
Het is zeer bestendig en volhardend en kan urenlang op ruw terrein lopen onder hoge temperaturen, zonder veel moeite. Uitstekende jager, groot van formaat, met gladde vacht en lange oren.
Kan zowel in meutes als individueel gebruikt worden als hound die met behulp van zijn uitstekende reukvermogen het wild opzoekt.
Bestand tegen het tropische klimaat in Brazilië.

Huidig uiterlijk

Het ras is teruggefokt met behulp van diverse rassen zoals Amerikaanse Foxhound , Black and Tan Coonhound , Basset Blue de Gascogne, Engelse Foxhound en Bluetick Coonhound. Zodat je wel van een mengeling kunt spreken.

Gedrag volgens rasstandaardOorspronkelijk doel in relatie met gedrag
Rustig en evenwichtig, gehecht aan zijn eigenaar, zelfverzekerd, onverschrokken en volgzaam, zonder verlegen te zijn of agressief. Vanwege hun werk moeten ze zich kalm gedragen, zowel in koppels, trio’s en meutes of zelfs alleen als speurhond.Door zijn werkzaamheden als helper van de jager moet de hond sociaal zijn tegenover mens en dier,
Kan heel goed samenwerken met andere honden.

Huidig gedrag

De Braziliaanse Hound is een jachthond, geen hond die traditioneel als huisdier wordt gebruikt.
De nakomelingen die vandaag bestaan, zijn het resultaat van het herstel van dit ras, het zijn meestal zeer onafhankelijke dieren en soms wat koppig, met een sterk roofinstinct waar je rekening mee moet houden met andere huisdieren. Maar met de juiste socialisatie, kun je dit in de hand houden.

Gezondheid *1

Zoals bij ieder levend wezen komen er bij de hond ziektes voor, er is geen rasvereniging van dit ras, waardoor er geen monitoring plaatsvind van erfelijke ziekten en gebreken. Het is een relatief groot ras en het verdiend aanbeveling om bij dit ras de fokdieren te controleren op HD, ED en ECVO oogonderzoek.

Overig / Aandachtspunten

Bron

  • Fédération Cynologique Internationale (FCI)
  • Graaf van Bylandt
  • Diverse kenners van het ras

*1 Deze opsomming is niet volledig. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.licg.nl waar alle voorkomende ziekten en erfelijke afwijkingen zijn opgenomen en kort beschreven. Het LICG is een onafhankelijke organisatie over het verantwoord kopen en houden van huisdieren.